Utdömt flygplan blev Stefan Livs död i denna flygkrasch

Stefan Liv död i flygkrasch

Flygplanet som Stefan Liv och hans KHL lag Lokomotiv befann sig ombord på var av typen YAK-42 och hade varit i bruk sedan 1993, alltså 18 år men som skulle tas ur bruk i och med 1 oktober, då denna flygplanstyps certifikat löpte ut. Flygplanet hade med andra ord bara tre veckor kvar i trafik innan det hade gjort sin sista flygning. Istället blev nu dagens flygtur också planets sista och detta på över 40 personers liv som bekostnad, däribland svenske stjärnmålvakten Stefan Liv som nu bekräftats att han fanns ombord, efter att passagerarlistor gåtts igenom och det listade passnumret verifierats av svensk polis att tillhöra Stefan. Även den ryska nyhetssidan LifeNews.ru publicerade tidigare under kvällen en passagerarlista med individer som befanns sig ombord på flygplanet och med på denna lista hittades Stefan Livs namn.

Detta är inte första gången som denna flygplanstyp haft problem. Denna typ som används flitigt i Ryssland har vid minst fem tidigare tillfällen varit involverade i allvarliga incidenter men detta till trots tillät den ryska motsvarigheten till det svenska luftfartsverket att låta flygplanstypen fortsätta brukas i kommersiellt syfte. Säkerheten över lag i Ryssland är betydligt lägre än i Sverige och resten av västvärlden, även om den förbättrats avsevärt under de senaste åren. Även om det skett förbättringar befinner den sig fortfarande långt ifrån den nivå och krav som ställs av det svenska luftfartsverket på svensk flygtrafik.

I och med denna flygkrasch har Sverige nu förlorat en sina bästa hockeymålvakter under 2000-talet och Ryssland har i sin tur tappat ett av de bättre lagen i KHL, vilket är ett hårt slag för denna ryska hockeyliga som idag befinner sig i chocktillstånd. Efter att nyheten spreds runt om i Ryssland avbröts matcher och spelare, funktionärer och åskådare visade alla sin sorg över vad som inträffat.

Rörliga bilder strax efter olyckan (varning för känsliga bilder)

Vad tycker du?

Fler nyheter

Other Stories