Pokerspelaren David Saab dömd till 14 års fängelse

David Saab 14 år fängelse

Den 31 januari i år anhölls den australiensiske pokerspelaren David Saab, misstänkt för grov narkotikasmuggling i Australien, tagen på bar gärning tillsammans med vännerna Francis Hughes och Robert Reemus med otroliga 14,6 kilo insmugglat kokain, vilket förts in i landet gömt i jordbruksutrustning, skeppats från Kanada till Sidney och sedan vidare till Melbourne, där de tre togs på bar gärning efter intensivt spaningsarbete av polisen.

Med tanke på brottets natur var det väldigt troligt att Saab och de övriga involverade kunde räkna med ordentliga straff om de blev dömda i domstol. Rättegången mot de tre åtalade inleddes under maj månad och först nu, under mitten av september avslutades rättegången, en rättegång där David Saab erkänt sig skyldig på punkten av smuggling av 14,6 kilo narkotika, droger till ett uppskattat marknadsvärde på 6,5 miljoner australiensiska dollar motsvarande 44,7 miljoner dollar med dagens växlingskurs. Då Saab erkände brottet och har samarbetat med myndigheterna dömdes inte Saab till lagens strängaste straff utan istället till 14 års fängelse. Han fick ett betydligt längre straff än sina två medbrottslingar eftersom att domaren ansett att Saab var huvudmannen bakom denna operation och var den av de tre som skulle tjäna mest på affären.

De övriga två medbrottslingarna dömdes vardera till åtta års fängelse vilket innebär att de kommer få se utsidan av ett fängelse först 2020 om de sitter av hela straffet. Men som i så många andra länder kan dömda brottslingar få förkortat straff om de uppför sig som mönsterfångar som verkligen visar att de ångrat sina handlingar, ändrat sin inställning och visar att de bidrar till samhället och att de reformerats och att chansen att de skulle göra ett liknande brott i framtiden är minimal.

Det som stod bakom Saabs beslut att försöka sig på att smuggla lin droger till Australien kan endast bero på girighet. Den som har mycket vill ofta ha mer, som talesättet lyder. Samtidigt finns det ett annat som säger ”den som gapar efter mycket, mister ofta hela stycket”, vilket absolut kan tillämpas i detta fall.

Fler nyheter

Other Stories