Full Till Poker en ponzi scam – Åklagare utökar åtalet

Full Tilt Poker

Det var ingen tvekan om att pokervärlden gick som på nålar under måndagen och var oerhört angelägna om att få höra nyheter från mötet mellan Full Tilt Poker och Alderney Gaming Control Commission (AGCC) men istället för att få uppdateringar därifrån kom Manhattans åklagarmyndighet med ett uttalande som chockade pokervärlden. Den federala åklagaren Preet Bharara lät meddela under tisdagen att de kommer lägga till fler åtal vid sidan av de som presenterades den 15 april, under Black Friday. Åtalet är en del av anklagelserna mot några av Full Tilts största intressenter.

Tillägget anklagar Full Tilt Poker och styrelsemedlemmarna samt VD:n Ray Bitar, Howard Lederer, Chris “Jesus” Ferguson och Rafe Furst för att ha blåst spelare på pengar i vad Bharara ser som ingen annat än ett ponzi bedrägeri.
– Full Tilt var aldrig ett lagligt och riktigt pokerbolag utan ett globalt ponzibedrägeri. Högt uppsatta personer inom Full Tilt ska ha plockat kapital direkt från spelarna samtidigt som de ljugit just dessa spelare rakt upp i ansiktet. Full Tilt ljög även för allmänheten när de påstod att alla spelares pengar var säkra och ingen spelare hade något att oroa sig för.

Enligt tillägget till åtalet kan vi läsa:
- Under hela perioden som det ursprungliga åtalet är riktat mot, stod individerna Bitar, Lederer, Ferguson och Furst som grundare och delägare av Full Tilt Poker och Tiltware, LLC, ett amerikanskt företag som ägde alla Full Tilts tillgångar.

– Totalt finns det 23 individer som äger aktier I Full Tilt Poker. De individer som speciellt valts ut äger följande procent i Tiltware LCC: Bitar (7.8%), Lederer (8.6%), Ferguson (19.2%) och Furst (2.6%). Dessa åtalade var också under denna period styrelsemedlemmar i Tiltware LCC med Ferguson sittandes som styrelseordförande.

I detta nya tillägg som lagts till åtalet kan vi i detalj läsa att vid datumet den 21 mars, 2011, var Full Tilt Poker skyldiga omkring $390 miljoner till spelare världen över och där $150 miljoner av denna summa var till amerikanska spelare. Vid granskning av Full Tilt Pokers bankkonton återfanns endast $60 miljoner insatt vilket betyder att Full Tilt är skyldiga spelare över $300 miljoner i kapital som inte existerar.

Som om detta inte vore nog så påstås Bitar, Lederer, Ferguson och Furst att under perioden april 2007 till april 2011, plockat ut pengar ur företaget och stoppat i egen ficka, en summa som totalt uppgår till omkring $443,860,529.89 och detta från spelarnas så kallade ”skyddade pengar”.

I ett pressmeddelande som släpptes i samband med att detta tillägg till åtalet lades fram står det att läsa:
– Bitar ska ha tagit emot omkring $41 miljoner, Lederer omkring $42 miljoner, Furst omkring $11,7 miljoner och Ferguson var berättigad till $87,486,182.87 men där endast $25 miljoner skickats till honom och dör resten skulle betalas ut vid ett senare tillfälle, som en ”skuld” till Ferguson. Större delen av dessa pengar distribuerades av styrelsemedlemmarna och ägarna av de bankkonton belägna I Schweiz och andra länder utanför USA.

Tillägget riktade mot dessa individer är en del av ett civilt åtal vilket betyder att de inte kan bli dömda till fängelse utan bli skyldiga skadestånd. Skulle en häktningsorder utfärdas mot dessa personer skulle de bli i så kallat “in rem”, vilket betyder att de riktas mot individernas tillgångar, framför allt de fem konton som DoJ funnit i personernas ägo, utöver de konton som listats i det ursprungliga åtalet.

Full Tilt Poker anklagas också för att ha delat med sig av missledande information till sina spelare med ett specifikt uttalande gjort på sida 68 på pokercommunity TwoPlusTwo, där en talesman för Full Tilt, ”FTPDoug” förklarade för spelarna att företagets operativa kapital hölls separerat från spelarnas insatta medel, vilket nu påvisats vara inget annat än en lögn.

Poker Players Alliance verkställande direktör, John Pappas, släppte ett pressmeddelande efter att nyheten släppts, där det stod:
– Detta är en tråkig och oerhört besviken nyhet för amerikanska pokerspelare. Skulle det ligga någon sanning i det som publicerats kan detta svek mot spelarna slå hårt mot individer som inte gjort något fel. Den finansiella smällen som hundratusentals om inte miljontals spelare kan drabbas av skulle sätta hela pokervärlden i gungning. Vi ber nu Justitiedepartementet att deras primära mål ska vara att se till att drabbade spelare återbetalas vad de är berättigade till. Samtidigt uppmanar vi Full Tilt Poker, dess ledning, direktörer och ägare att ta de nödvändiga steg som krävs för att säkerställa att dessa betalningar till spelarna inleds snarast möjligt och att detta har högsta prioritet hos dem.

Vad tycker du?

Fler nyheter

Other Stories