Svart fredag för onlinepoker i USA – FBI slår till mot PokerStars och Full Tilt

FBI slår till mot PokerStars och Full Tilt

Fredagen den 15 april kommer kallas den ”svarta fredagen” inom onlinepoker i USA, detta efter ett tillslag från federala myndigheterna ledda av FBI och det amerikanska justitiedepartementet, DOJ där de slog till emot de största pokeroperatörerna med verksamhet på den amerikanska marknaden. Detta gäller framför allt PokerStars, Full Tilt Poker och Absolute Poker som nu fått sina webbsidor beslagtagna och nedsläckta.

Vid tillslaget beslagtogs nu inte enbart deras webbsidor utan vi såg även ett flertal personer häktas, många i sin frånvaro, hos dessa tre operatörer samt hos ytterligare två operatörer. Dessutom frystes 75 bankkonton i 14 olika länder där nu miljarder med dollar hålls inne för dessa operatörer. Av de som häktats har elva gripits, toppchefer hos dessa operatörer. De står nu misstänka för bedrägeri, penningtvätt och brott mot 2006 års UIGEA. Bland de som greps finner vi Full Tilt Pokers vd Raymond Bitar som är chockad över anklagelserna:
- Jag är både förvånad men också besviken på myndigheterna och jag förväntar mig att sättas på fri fot inom snar framtid.

Raymond Bitar är också den ende av alla chefer från de olika operatörerna som valt att kommentar de som hänt. Nu var säkerligen alla dessa operatörer någorlunda förberedda på att detta skulle kunnat ske och hade därför en katastrofplan redo utifall och mycket riktigt. Så fort det stod klart att FBI och DOJ gjort tillslaget stängde PokerStars ned sin verksamhet gällandes cash spel för dina amerikanska kunder och Full Tilt Poker följde strax därefter. Då operatörernas webbsidor även släktes ned, valde PokerStars att migrera sin sida från PokerStars.com till PokerStars.eu där deras verksamhet nu fortsätter.

Allt detta har ingen som helst påverkan på oss svenskar och vårt spel på PokerStars, inte heller för övriga Europa och världen. Nu är det inte klart än hur detta kommer sluta då bevisningsbördan i dessa rättsfall ligger hos åklagarmyndigheten som måste bortom alla rimliga tvivel bevisa att de åtalade genomfört de brott de står åtalade för. Vi kan mycket väl få se en vändning i ärendet, men för nu kommer verksamheten mot den amerikanska marknaden ligga på is hos dessa operatörer.

Vad tycker du?

Register to leave a comment

Fler nyheter

Other Stories