Ultimatebet skandalen åter i hetluften, nu med nya bevis

UltimateBet Superuser skandalen åter i heltluften

Under den gångna veckan har pokervärlden kunnat ta del av ny information om den enorma superuser skandalen hos UltimateBet och AP under 2007. Det var den 16 februari som Travis Makar, ett namn som länge associerats med skandalen, ringde in till radioprogrammet DonkDown Radio och gav en oväntad intervju med värdarna för programmet Bryan Micon och Todd Witteles. Anklagelserna som lades fram under intervjun gick som en chockvåg genom poker communityt och resulterade i en mängder av svar från kända pokerproffs samt nuvarande UB.com Cheif Operations Officer Paul Legett. Nedan hittar ni en sammanfattning av situationen.

För er som inte känner igen Makar, så associerades han med superuser skandalen på UB där han satt som ägare till flera av de konton som användes under stölden. Hans involvering grundade sig i hans arbete med UltimateBet och ett antal kända pokerprofiler som Russ Hamilton och Phil Hellmuth. Under intervjun med Micon och Witteles, hävdade Makar att han hade i sin besittning fällande bevis såsom handhistorik, e-post, datorer och data, men att han är förhindrad att släppa materialet på grund av en kommande rättstvist. Hursomhelst så menade Makar att den information som idag finns tillgänglig för allmänheten bara är toppen av isberget och att det finns betydligt mer att ta del av.

I en del av intervjun förklarade Makar:
- Problemet med vissa av de dokument jag har i min besittning faller under federala lagar och just nu sitter de och beslutar huruvida om de ska välja att ta fallet upp på federal nivå och om så blir fallet, så skulle jag tvingas att vittna i rättegången då jag sitter med beviset, hur det kom i min besittning. Mycket mer än sådär kan jag inte säga utan att gå in i detalj och det är något som är mellan mig och min advokat. Men jag tröttnade till sist och gick till advokaterna, pratade med dem, och visade vad jag hade. De involverade parterna lämnade bevis efter sig överallt. Jag menar, de satt personer nere i Costa Rica som blåste företaget på pengar och listan bara fortsätter och fortsätter.

Stora delar av intervjun var fylld med irrelevant information där Makar och radiovärdarna pratade runt i cirklar, mycket tack vare den spontaniteten bakom intervjun, men trots detta lyckades både Micon och Witteles få en hel de intressanta fakta från Makar.

 • Freddy Deeb, som några hävdat varit involverad i skandalen, var inte medverkande, i alla fall inte enligt Makar:

  “Nej, Deeb var inte involverad. De enda som han kan ha gjort, och då säger jag kan ha gjort, är att något har satt in pengar på hans konto som personen sedan bett Feeb föra över till en annan spelare. Samtidigt ska det tilläggas att detta då var 2005-2006, och denna typ av förfarande spelarna mellan var rätt vanligt.”

 • Makar erkänner att han var medveten om superuser programmet men utgick ifrån att detta fans i syfte att förhindra bedrägeri och inte användas till fusk.
 • Nu ska även, enligt påståenden, en annan fuskskandal ha inträffat, men som ännu inte nått media. Detta gällde UB anställda som ska ha kapat spelares konton och sedan spelat med dessa och på så sätt direkt stulit från spelarna.
 • Makar påstår sig sitta med ljudinspelningar gjorda av Hamiltons med några av UltimateBets högsta chefer inspelade:
  - Ja det stämmer, jag sitter med inspelningar och detta är verkligen en intressant del då jag kan åka dit för detta. Min advokat kan ha sålt ut mig, inget som jag kan säga med säkerhet men något som tiden får utvisa antar jag. Hamilton deltog i ett möte med några av UltimateBets högsta chefer, advokater och andra individer, utan att gå in på namn, för att diskutera hur de skulle gå till väga för att lösa problemet som uppstått efter att "Brainwashdodo" spridit en handfull dokument som ursprungligen inte skulle ha läckt ut. För att skydda sig själv valde Russ här att spela in mötet och vid denna tidpunkt samarbetade jag fortfarande med honom och arbetade av och till på hans dator, vilket gav mig chansen att ladda ner dessa inspelningar och lyssna på dem. Under dessa sex timmar långa inspelningar diskuteras allt från vad de skulle göra, vad de gjort, vilka som var involverade, hur de eventuellt skulle lyckas täcka denna incident samt andra incidenter.”

Därefter fortsatte intervjun in på användare Brainwashdodo, vars namn, Zoltan Rozsa, släppts och hur han försökt utpressa UltimateBets Legett. Makar hävdar att Legett betalat Rozsa $80,000 för att inte släppa dokumenten och skulle detta stämma går det rakt emot vad Legett sagt tidigare där han hävdat att ledningen i UB inte försökt med att dölja något. Innan intervjun avslutades erbjöd sig Makar att möta upp med Micon och visa honom dokumenten som skulle styrka det han just sagt och bevisa att han faktiskt talade sanning.

Detta möte skedde strax efter att intervjun genomförts och det var också efter detta som Micon gick ut med följande. "jag kan nu bekräfta att jag är väldigt säker på att han verkligen sitter med en övervägande mängd bevis som styrker fuskskandalen på UB" Micon beskriver bland annat delar av den konversation han haft med Makar när de träffats, där Micon fått se bland annat Wester Union kvitton som visar utbetalning till Rozsa samt ett email från Legett, vilket ni kan läsa här nedan:

Hej Zoltan,

Säger du att du kommer nu att du inte längre kommer att fortsätta med din utpressning och du inte kommer att släppa den information du tog från oss… stämmer detta är jag oerhört glad över att få denna nyhet. Det är uppenbart att varken du eller jag litar på varandra, men skulle du nu besluta dig för att släppa informationen vill jag ännu en gång poängtera att det är konfidentiell information från UltimateBet som du i så fall släpper och vi tvingas då involvera polisen. Nu skulle jag dock helst se att vi försökte lösa detta på något sätt, genom förhandlingar, innan vi ens tänker tanken att blanda in utomstående parter. Jag har förstått att pengarna är viktigt för dig samtidigt som informationen halls hemlig är viktigt för oss. Därför är jag villig att bestämma ett möte med dig, för att ge dig en ansenlig summa pengar (mycket lägre än du begärt), men då måste du övertyga mig om att du kommer ta med dig alla dokument och överlämna dessa till mig och att du därefter kommer sluta med att komma med hot och andra olagliga aktiviteter mot vårt företag.

Hälsningar,
Paul

Makar hade tagit bort de e-post adresser som dessa mail skickats ifrån men Micon bekräftar att han sett dessa och att dessa brev skickats den 30 juni, 2008. Utöver detta gjorde Makar det känt att detta bara var en liten del av den mängd e-post han sitter på. Den 24 juli, 2011, beslöt sig Legett att adressera detta email via UB bloggen:

“Det råder ingen tvekan om att Brainwashdodo försökte med utpressning och att jag faktiskt anordnade ett möte med honom då jag inte ville se honom lägga ut någon konfidentiell information om vårt företag. Jag ville och försökte även få honom arresterad för utpressning. Jag kan minnas att jag funderade att betala honom en summa pengar för att inte släppa informationen, men efter en längre tids fundering valde jag att inte betala honom ett öre.”

*För att läsa hela Legetts svar, besök då UB bloggen.

Efter intervjun med Makar valde ett av de största offren i denna skandal, Brad Booth, att ställa upp på en intervju på DonkDown Radio tillsammans med Makar. Booth som förlorade $1,5 miljoner i denna skandal, öppnade upp sig runt omständigheterna kring att just han blev ett av offren, samt hans tankar kring UltimateBets försök att lägga locket på skandalen, två ämnen som uppenbart var känslosamma för Booth.

Makar, som här medverkade för andra gången i radioprogrammet, bekräftade att Booth blivit bestulen. När Booth sedan pressade Makar på varför han valt att träda fram just nu och vad han hade hoppats att få ut av detta, svarade Makar att han ville rentvå sitt namn men att han tagit sin tid att träda fram då han velat säkerställa att han inte skulle drabbas själv om han gick ut med informationen, att han inte skulle åtalas. Efter att ha rådgjort med sina advokater, ansåg de att han skulle gå ut med informationen och det är just därför som han kom ut med allt just nu. Makar poängterade sedan saker som han hävdat ända sedan start:

 • En mängd konton användes i olika utsträckning inom denna fuskskandal
 • Det förekom ett försök att lägga locket på incidenten, som bland annat innefattade utpressning och mutor samt att det hela var en massiv, internationell skandal.
 • Betydligt fler personer var involverade än bara Russ Hamilton
 • De pengar som betalats tillbaka var inte ens i närheten av den summa som egentligen stals.

Med denna nya information i superuser skandalen har ännu en gång intresset vaknat till liv. Flera kända pokerprofiler tar nu klivet fram och säger sitt och vi har garanterat inte hört det sista om detta. PokerNews fortsätter att följa historien som den utvecklar sig och kommer med uppdateringar så fort något nytt presenterats.

Vad tycker du?

Register to leave a comment

Fler nyheter

Other Stories