Pokerproffset Ilari “Ziigmunud” Sahamies $3,3 miljoner downswing slår hårt

Ilari "Ziigmund" Sahamies i sitt livs värsta downswing

Att det förekommer svängingar i poker är en naturlig faktor som alla pokerspelare mer än väl känner till. Alla har vi haft våra dagar, veckor och även månader ingenting fungerat, eller där oavsett vad vi än gjort, hur bra vi än spelat, inte haft turen på vår sida. Som professionell pokerspelare gäller det att kunna ta dessa svängningar på gott och ont även om det ibland gör ont i plånboken. Det viktiga är dock att inte börja tilta och kasta iväg ytterligare pengar bara på grund av att det går dåligt, det värsta en pokerspelare kan göra.

Spelare som befinner sig på de allra högsta nivåerna har nu spelkapital med miljontals dollar i kassan, för att kunna ta dessa svängingar. Om vi blickar tillbaka till 2007 såg vi till exempel Brian ”sbrugby” Townsend vid ett tillfälle ligga hela $3.5 million back, hur Tom "durrrr" Dwan i fjol låg $4,2 miljoner i hålet, mycket på grund av att svenske Isildur1 löpt amok på Full Tilts bord. Under början av årets spel fick vi se finländaren Patrik Antonius tappa dryga $3 miljoner, innan han lyckades vända spelet och jobba sig tillbaka.

Nu visar det sig dock att Antonius landsman, Ilari "Ziigmund" Sahamies tur att befinner sig en nedåtgående spiral. Från att ha legat $1,5 miljoner plus för året i september, har han nu hamnat på rött med ett minus på $1,8 miljoner, vilket gör att han på lite över tvåmånader tappat hela $3,3 miljoner. Nu har han självfallet kapitalet till att kunna ta en sådan svängning, men frågan är hur mycket mer kan han ta? När är måttet rågat? Se bara en annan finländsk spelare, Sami “LarsLuzak” Kelopuro, som efter tappat enorma summor vid de högsta nivåerna till sist tvingats gå ner nivåer då hans plånbok inte längre klarade av att hantera svängningarna!

Det råder inget tvivel om hur railbirds och pokerentusiaster världen över kan tänka sig hur Sahamies måste känna sig just nu! I en kommentar berättade ”Ziigmund” att:
– Jag är f*n färdig med poker. Detta är den västa downswing jag någonsin upplevt. Trots denna nedåtgående spiral fortsätter jag att spela, även om viljan att spela just nu inte finns där.

Nu ser det heller inte ut som om hans downswing är på väg att plana ut än på ett tag, då han i torsdags gick ytterligare $300,000 back spelandes $200/$400 Cap Pot Limit Omaha mot bland annat Marcello “luckesxpress10” Marigliano som gick ifrån mötet med ett sexsiffrigt belopp. Nu är det knappast första gången vi fått höra Sahamies säga att han ska lägga av, något som aldrig hänt och föga troligt att det skulle ske just den här gången.

Det finländska pokerproffset, 27 år gammal, har spelat onlinepoker på Full Tilt Poker sedan 2007 och när han gick som bäst låg han $6,8 miljoner plus. Denna vinst har nu sjunkit markant efter denna enorma downswing och just nu ligger den på endast $1,65 miljoner. Det är nu ändå en snittvinst på dryga $5,000 per månad, en summa som en normal människa skulle kunna leva gott på då det motsvarar över 33,000kr omräknat i svenska pengar.

Sahamies, liksom den svenske high stakes spelaren Isildur 1 och Tom “durrrr” Dwan har en hyperaggressive spelstil men också en excentrisk sådan, vilket gör att svängningar som detta är ingen ovanlighet, snarare tvärt om. Se bara på fjolåret då Sahamies spelade på Bobbys Room i Las Vegas, där han spelade och vann sin största pott någonsin, en pott som landade på hela $1,7 miljoner. Men inte långt efter att han spelat den största pott i sitt liv kom nästa stora pott som han denna gång förlorade. Inte nog med det, potten var dryga 50 % större än den förra och landade till sist på $2,4 miljoner. Här pratar vi verkligen rejäla svängningar!

Frågan är, om “Ziigmund” verkligen inser markernas egentliga värde som han spelar med på nätet eller om han tappat uppfattningen om pengarnas verkliga värde? Många spekulerade i att detta var något som Isildur1 drabbats av, att han förlorat verklighetsuppfattningen om att det faktiskt var hundratusentals och även miljontals kronor som bytte ägare hand efter hand! Ska man spela om summor av denna storleksordning, då är det a och o att man verkligen spelar med förnuft, med full förståelse men också med klarsynthet. Se bara på Phil Ivey eller Patrik Antonius, där har ni två spelar som utan tvivel vet vad de sysslar med vilket också återspeglas i deras resultat!

Vad tycker du?

Fler nyheter

Other Stories