2009 års 10 största nyheter: #4, PartyGaming köper World Poker Tour

World Poker Tour (WPT)

PartyGamings val att köpa upp World Poker Tour har gett företaget de redskap de behöver för att åter få fotfäste på den amerikanska marknaden, detta efter introduktionen av Unlawful Internet Gambling Enforcement Act (UIGEA).

Denna nyhet ansågs av många inom media att vara en av de större nyheterna under 2009, detta unika partnerskap som sammanför två före detta industrigiganter som åter tar sikte mot toppen igen och återfå den position de en gång hade under sina glansdagar.

Enligt ett uttalande som PartyGamingkommit med där de säger att de tror att World Poker Tour, tillsammans med PartyPokers varumärke, kommer att hjälpa denna poker tour att återfå sin frontposition inom pokerturneringar både i USA men också runt om i världen, samtidigt som de lämnar ett starkt intryck på pokervärlden utanför cyberrymden.

Hur man än vrider och vänder på det, är Party Pokers uppköp ett strategiskt viktigt drag, då de numera kan konkurrera med andra tour-dedikerade operatörer som PokerStars.com, sponsorn bakom WSOPE, Betfair och World Series of Poker och deras nuvarande sponsor, Everest Poker. Detta är en oerhört viktig punkt, om de vill överleva i långa loppet!

Detta steg är vettigt av flera skäl, men utan tvivel är den viktigaste aspekten av detta avtal, Party’s möjlighet att åter få fotfäste på den amerikanska marknaden, en marknad som en gång i tiden stod för så gott som hela Partys intäkter, detta innan UIGEA. Med introduktionen av UIGEA, valde Party att lämna USA bakom sig men nu, med uppköpet av WPT, öppnas dörrarna igen för att ta steget tillbaka in på denna marknad. Idag är PartyPoker den största operatören som inte är verksam inom USA, men som du ska försöka återta delar av denna otroligt lönsamma marknad.

Genom att lägga till WPT till sin portfölj kommer detta onekligen att underlätta för PartyPoker att åter öppna upp sina dörrar för den amerikanska marknaden. Om en pokeroperatör vill överleva dagens tuffa marknad, behöver den nästan ha någon form av landbaserad verksamhet eller pokertour som kommer att hjälpa att locka in nya spelare och öka intäkterna för operatören. Detta är något som WPT kommer att göra för PartyGaming.

Party’s beslut att köpa WPT ger dem också en ny kampanjplattform att arbeta utifrån, något som kan hjälpa till att locka in nya spelare. Genom att erbjuda satelliter till denna landbaserade pokertour, kan nu spelare vinna inköp till dessa turneringar, för en bråkdel av vad det egentligen kostar att köpa in sig. Party kommer här att använda sig av sitt starka varumärke för att stärka WPT på samma sätt som PokerStars stärker och marknadsför alla deras pokertourer.

Den tredje anledningen bakom Party’s beslut att köpa upp World Poker Tour är att WPT är redan ett etablerat varumärke, men också ett varumärke med sändningsavtal slutna med tv-bolag. Det skulle ha tagit PartyPoker en oerhört lång tid att skapa sig en egen tour, om de inte valt att köpa upp WPT och med rådande ekonomiska klimat är det tveksamt om de ens hade lyckats, vilket gjorde detta till deras enda valmöjlighet. WPT är ett välkänt varumärke, även om touren har haft det tungt under de senaste åren. Med hjälp av Party kan dock touren komma tillbaka och till och med bli större än någonsin, om de spelar sina kort rätt.

Med tanke på hur framgångsrikt Party var innan UIGEA och nu, med USA som en öppen marknad igen, lär det knappast bli några som helst problem att stärka WPT och få touren att åter igen uppnå den prestige som den hade under sina glansdagar.

Följ oss på Twitter för det allra senaste från pokervärlden. Är du inte Twitter fantast, bli då istället medlem i vår Facebook grupp. Där får du alla nyheter levererade direkt till dig, utan minsta ansträngning från din sida.

Fler nyheter

Other Stories