Tio mest positiva trenderna för poker under 2009

Tio mest positiva trenderna för poker under 2009 0001

Med 2009 bakom oss, har vi på PokerNews tagit en titt på en mängd olika saker som hänt under det gångna året, med de fem största potterna, tio största nyheterna och nu, en titt på de tio största positiva trenderna för poker.

Även 2009 var ett negativt år för många, speciellt inom affärsverksamheter men också för privatpersoner, där ekonomin tog en hård törn, såg vi en del positiva trender inom poker. Du kanske anser att dessa också borde funnits med i de tio största nyheterna för året, men varför skriva om samma två gånger.

Även om vi rankat dem från 1-10 kan inbördes ordning ändras efter personlig åsikt, efter den påverkan som ni anser ämnet haft på spelets utveckling. Alla har vi olika smak men detta är i alla fall vad vi på PokerNews anser vara de 10 största positiva trenderna under 2009.

1. Poker har förebilder

Spelare som Daniel Negreanu och Annie Duke har båda gjort oerhört mycket för att hjälpa till att få fram spelet till allmänheten. Med all negativ press om poker fick under 2009, var det oerhört viktigt att ha ambassadörer som dessa och Mike Sexton, som talade för spelet och dessa var några av dem som verkligen lyfte fram spelet. Utan spelare som dessa skulle pokervärlden fortfarande behöva tampas med spelare likt Joan Rivers, som endast bryr sig om sig själv och struntar i allt annat.

En positiv trend är att förutom dessa spelare har även en stor mängd andra spelare tagit steget fram för att stå upp för spelet vi alla älskar och talar för sporten.

2. Poker på TV

Poker har lyckats hittat sin väg in på många olika tv-kanaler, inte bara i Sverige men runt om i världen. Idag kan spelet ses på en rad olika nationella nätverk. Oavsett hur bra programmen gått, har de öppnat dörren för nya möjligheter och givit nyfikna att få en djupare insikt i spelet.

Ju fler personer som får möjligheten att se spelet på TV, desto fler möjligheter kommer spelet få som en sport och personer fruktar samtidigt inte heller saker som de nu förstår. Pokerprogram som "Face the Ace" och "PokerStars.net Million Dollar Challenge" är bara två bra exempel på vägar som tittar kan introduceras till spelet. High Stakes Poker eller sändningarna från European Poker Tour på bland annat Eurosport ger tittare ytterligare möjligeter att få en bättre förståelse och insikt.

3. Joe Seboks kontrakt med UltimateBet

Även om det ligger en massa jobb framför dem, har UB.com startat att arbeta i rätt riktning, med att försöka arbeta bort sitt skamfilade rykte. Ett sätt var att skriva kontrakt med den högt ansedde pokerspelaren Joe Sebok, som redan från start hjälp att ändra folks inställning mot UB som operatör. Tillsammans med hans kontrakt och hans framträdande i "Poker2Nite", har givit UB, eller UltimateBet som de tidigare hette, en push i rätt riktning och kanske sakta, men säkert, ändra folks inställning och åter inbringa förtroendet om allra högsta integritet för spelarna hos UB.

4. Sjuka cashspel på Full Tilt

Inget skapar sånt snack som riktigt högt spel och detta var onekligen något vi bjöds på hos Full Tilt Poker. Railbirds från världen över bjöds på flera miljonpotter med spelare som Phil Ivey, Tom "durrrr" Dwan, Patrik Antonius och så självfallet, svenske Isildur1. Det var just Isildur1 som stod för större delen av alla denna action, mot slutet av året. Svängningarna, potterna och bankroller på över 1 miljon dollar var inget ovanligt bland dessa spelare, spelandes på $500/$1000 nivån. De flesta pokerintresserade satt som klistrade till sina datorer när dessa killar var inne och spelade. Detta, på ett sätt, höll intresset för spelet uppe, under den period då live-baserade event låg nere, mitt emellan WSOP, EPT och WPT.

5. Överflöd av poker för välgörande ändamål

Pokerspelare använder sig av sin förkärlek för spelet och spelets popularitet att samla in pengar till en rad olika välgörande ändamål. Senast ut är de drabbade på Haiti, där operatörer som BetSafe, PokerStars med flera gått ut och sagt att de hjälper till. Med hjälp av kända spelare blir detta en vinn-vinn situation, då spelarna skapar all den positiva press som evenemangen behöver, för att samla in så mycket pengar som möjligt, samtidigt som de också visar att både spelet och spelarna ger tillbaka till samhället och mindre lyckligt lottade. Desto fler välgörenhetsevent vi har, desto mer kan vi hjälpa till i världen och kanske, kanske lyckas ändra förhållandena för vissa!

6. PartyGaming's uppköp av World Poker Tour

Vi hoppas att PartyGamings uppköp av WPT kommer göra att varumärket, som en gång i tiden var på alla spelares läppar, åter växer till sina fornstora dagar. Under en period var varumärket ett av de starkaste företagen inom pokerindustrin och många hoppas nu, efter PartyGamings uppköp, att detta återkommer bli ett faktum. Att World Poker Tour återfår sin lyster från tidigare år och åter ses som ett prestigefyllt event som lockar till sig hundratals spelare, vart de än beger sig. Under de senaste åren har touren tappat både spelare och intressenter och med detta uppköp hoppas många, mig inkluderat, att vi får se den vändning som behövs.

Om WPT kan återfå sin glans och popularitet som de hade för ett par år sedan, kommer det onekligen att hjälpa pokerekonomin att växa, genom att locka till sig nya spelare och därmed även generera större prispotter som följd. Värt att notera är, även om detta skett under 2010 är PokerStars nyligen lanserade NAPT, som utan tvekan kommer att vara det största hotet mot WPT och dess väg tillbaka till tronen!

7. Förseningen av UIGEA

Att detta kom med på listan är en självklarhet. Även om framtiden är oviss, så är uppskjutningen av UIGEA för att ge pokerspelare och kredit- och bankinstitut tid, att försöka hitta bästa tänkbara lösning, ett steg i rätt riktning, för pokerspelare i USA. Detta betyder också att spelet får stor uppmärksamhet i USA och många personer arbetar idag med att göra spelet lagligt både på statlig som nationell nivå.

8. Mike Sexton invald i Poker Hall of Fame

Årets omröstning till Poker Hall of Fame var om än en tuff sådan också nästan en självklarhet. Även om alla kandidater tillfört sin del till spelet så stod Mike Sexton i en klass för sig och förtjänade utan tvivel en plats i denna ärofulla skara. Han har inte bara varit en oerhört god ambassadör för spelet, han har också representerat sporten på bästa tänkbara sätt, som kommentator i WPT, och som spelare genom en rad framgångar, både i turneringar och cashspel. Vi som är involverade i pokerindustrin ska skatta oss lyckliga att vi har en person som honom som slåss för spelets överlevnad och popularitet. Hans plats i Poker Hall of Fame är pokervärldens sätt att tacka honom för allt arbete han gjort och för allt arbete han kommer att göra i framtiden! Han har absolut gjort sig förtjänt av denna utnämning.

9. Joe Cada vinner World Series of Poker

Blott 21-åriga Joe Cada går och vinner 2009 års World Series of Poker och skriver därmed pokerhistoria genom att bli den yngsta spelaren någonsin att vinna WSOP Main Event. Efter sin vinst har han gjort allt man kunnat önska sig av honom som vinnare. Han har framträtt i tv-program där han försökt pusha för spelet och visa den positiva aspekten kring poker. Cada verkar ha satt det som ett personligt mål att nå ut till så många människor som möjligt och dela med sig av hans positiva åsikter och syn på poker som en sport. Att sedan ha en amerikansk spelare, i denna unga ålder, vinna denna åtråvärda titel, har självfallet också haft sin inverkan. Cada sitter idag i en situation som många unga pokerspelare drömmer om, speciellt unga pokertalanger i USA, som en dag hoppas få sitta i samma situation.

10. Ingen brist på onlinespelare (inte för stunden i alla fall)

Även om det förekommit snack om att många pokerrum skulle ha nått sin topp inom antal spelare online och att marknaden skulle vara mättad, fortsätter spelare att flockas till de olika operatörerna online. Ekonomin må ha haft förödande effekt på den landbaserade pokerverksamheten men inom onlinepoker så blommar fortfarande marknaden. Vi ser fortfarande en tillväxt i spelare som ger de finansiella support som operatörerna och marknaden behöver för att kunna fortsätta att växa. Alla går nu bara i vänta på att ekonomin ska vända igen, än bara lite, och att saker och ting ska återvända till vad de en gång var, tider då spelare var mer än villiga att spendera en och annan krona vid pokerborden.

Har du några åsikter om de trender vi har tagit upp? Varför inte dela med dig av dessa i vårt forum. Du vet väl om att vi också finns på både Twitter och facebook. Följ oss via Twitter för dagliga nyheter eller genom att bli ett fan av vår Facebook grupp.

Vad tycker du?

Fler nyheter

Other Stories