2009 års 10 största nyheter: #10, Lagändring för onlinepoker i USA går sakta framåt

2009 års 10 största nyheter: #10, Lagändring för onlinepoker i USA går sakta framåt 0001

Lagen som satte käppar i hjulet för onlinepoker i USA, Unlawful Internet Gambling Enforcement Act har haft onlinepoker i USA i ett järngrepp sedan den 13 oktober, 2006. UIGEA, som lagen förkortas som, lades till en annan lag, SAFE Port Act, i sista sekunden, innan denna lag godkändes och därmed fick pokerspelare i USA och operatörer agerandes inom USA´s gränser stora problem, med transaktioner till och från operatörerna.

UIGEA riktade sig speciellt mot överföringar av kapital från finansiella institut, som kreditkortsföretag, banker med mera, till institutioner som var verksamma inom olaglig spelverksamhet online, däribland online poker, online lotterier och hästkapplöpning. Dock kunde spelare fortfarande spela på fantasisporter och ligor. Med anledning av detta valde majoriteten av alla pokeroperatörer att lämna USA som marknad och tillåter därför inte längre amerikanska spelare. Många av de stora operatörerna såg stora marknadsandelar försvinna genom denna lag, operatörer som Party Poker, vars kundkrets vid 2006, bestod till stora delar av amerikanska spelare.

Poker Players Alliance, grundades 2005 för att agera som “en röst för spelarna och spelet och bevaka spelets alla rättigheter att finnas till, i alla former, tillsammans med House Representative från Massachusetts Barney Frank och andra förespråkare för poker, har nått stora framgångar i att skjuta upp UIGEA.

UIGEA skulle ha trätt i kraft den 1 december, 2009, men bara dagar innan lagen skulle träda i kraft presenterades det att ärendet skulle höras av House Financial Services Committee. Detta skedde den 3 december och här diskuterades två poker-relaterade lagar, Internet Gambling Regulation, Consumer, Protection, and Enforcement Act och Reasonable Prudence in Regulation Act vars mål var bland annat att skjuta upp UIGEA 1 år, till den 1 december, 2010.

Nu lyckades man aldrig få igenom beslutet att skjuta upp introduceringen av lagen ett helt år men ett steg i rätt riktning kom då det beslöts att skjuta upp ärendet sex månader, fram tills den 1 juni i år. "Det är förvånande att vi fick denna eftergift”, sa Joe Brennan, ordförande för Interactive Media Entertainment and Gaming Association. "Det är mycket ovanligt att ett departement inom regeringen går emot ett kongressbeslut. Detta är ett bevis på den makt som kongressledamoten Frank sitter med. Om Barney Frank inte varit en förespråkare för vår sak, hade detta aldrig skett, oavsett ansträngningar från PPA och bankindustrin.”

Även om framtiden för poker i USA fortfarande är ovis, såg vi under 2009 en hel del positiva saker som talar för ett återinförande att göra pokern och transaktioner lagliga igen. Med största sannolikhet kommer ytterligare ärenden höras i början av året, där ärendet kommer att diskuteras ännu djupare.

Följ oss på Twitter, där ni får alla våra senaste nyheter levererade direkt till er. Ni kan också bli ett fan av vår Facebook grupp, med erbjudanden och annat smått och gott.

Vad tycker du?

Fler nyheter

Other Stories