Intervju med WSOP vinnaren Joe Cada del 1

WSOP ME Champion 2009 Joe Cada

Om du tillhör den lilla skaran personer som ännu inte hört att Joe Cada vunnit årets World Series of Poker, då har du inte hängt med i pokervärlden. Vi på PokerNews fick möjligheten att sätta oss ner med segraren för en intervju där vi pratade om allt runt i kring finalen och hans tankegångar under spelet med mera.[/l]
Först och främst, vad tycker du om den långa pausen från juli till november. Jag kan tänka mig att du föreställde dig finalbordet och spelet i tusentals olika scenarion. Hur tycker du att det gick i förhållande till vad du föreställt dig?
Jag hoppas att jag skulle lyckas bygga upp min stack relativt snabbt efter start så jag fick lite mer marker att arbeta med. Jag ville också spela de flesta händer där jag hade position mot de övriga, något som tyvärr aldrig riktigt hände. Jag satt fast med en och samma stackstorlek i förhållande till de övriga under större delen av finalen och stundom kändes de bara som allt jag gjorde var att försöka hålla mig levande och så var det under de första 10-12 timmarna. Jag lyckades komma undan med en hel del “three-bet” och vid ett tillfälle hamnade jag djupt i en pott, med ett dåligt utgångsläge men där jag hade rikligt med tur.

Var du förvånad över lång tid de tog mellan att varje spelare slogs ut från finalbordet?
Jag förvånades verkligen över hur länge vi satt med sju spelare vid bordet. Detta spel pågick i över tio timmar. Jag hade en känsla innan finalen att det skulle ta lång tid, men inte riktigt så länge.

Under dina förberedelser inför finalen, tittade du något på sändningarna på ESPN i hopp om att snappa upp något om dina motståndare och deras tendenser under spelet?
Visst tittade jag men de klippte bort så många händer. En av mina förberedelser var att jag gick in med inställningen att det skulle ta lång tid, och de var jag då förbered på. Det hade gått fyra månader från att de stod klart vilka som skulle spela finalen till dess då den spelades och självfallet skulle alla finalisterna, inklusive jag själv, anpassa sig till detta. En del av spelarna tog hjälp av mer erfarna spelare som coachade dem innan finalen samtidigt som andra, däribland Phil Ivey, använde sig av sin image till sin fördel och istället spelade tightare än vad han brukar. Det jag fick göra då var att anpassa mitt spel efter hur motståndarna spelade vid finalbordet i större utsträckning än vad jag gjorde genom att lägga upp en strategi inför finalen.

Låt oss prata om den så kallade ”Phil Ivey faktorn”. Inte nog med att du hade pressen från att spela finalen i WSOP Main Event. Samtidigt hade du, vad många anser, världens bästa pokerspelare närvarande vid bordet, som också jagade det där armbandet. Arbetade du aktivt med att undvika eller lägga upp strategier hur du på bästa sätt skulle kunna tampas med honom?

Inte direkt. Han lyckades aldrig få ihop en tillräckligt stor stack att arbeta med och hans spel något begränsat just på grund av detta. Du var helt enkelt tvungen att se honom som vilken annan spelare som helst. Jag har spelat mot en mängd andra bra spelare online, som har betydligt större turneringserfarenhet. Phil Ivey må vara en av världens bästa pokerspelare men att spela en mindre stack skiljer sig betydligt från att spela med en större stack och då har det inte så stor betydelse vem du är.

Låt oss prata om några specifika händer som den handen då du satt med ess-knekt och sprang rakt in i Jeff Shulman´s ess-kung. Den handen måste ha haft stor betydelse.

Först och främst spelade jag många händer under denna period och öppnade med en stor variation av händer. Shulman hade under ett par tidigare tillfällen slagit om mot mig med en rad marginella händer samtidigt som han fallit från 20 till 5 miljoner i marker vid den här tidpunkten. Normallt sett hade det varit en standard syn då jag fick två mot ett med mörkar på 250k/500k och med Shulman sittandes med endast 11 stora mörkar. Problemet för mig var att om jag synade och förlorade skulle det omintetgöra mig och jag skulle då ha en väldigt liten stack att arbeta med. Jag tänkte efter en stund, då jag gick igenom vilka händer han skulle kunna ställa med samtidigt som jag gick igenom oddsen och allt talade tyvärr för att jag skulle ta synen. Jag var inte alls tillfreds med mitt beslut och jag hoppades verkligen inte att han hade hittat ess-dam eller ess-kung just då, vilket han självfallet gjort.

Det för mig till min nästa fråga. Du nämnde att han slog om mot dig med marginella händer. Var det något du snappat upp under de avsnitt du sett på tv eller under dagarna som ledde fram till finalbordet?

Både och om jag ska vara ärlig. Både från tv-sändningarna på ESPN samt under spelets gång, från händer som inte visades i tv. Samtidigt öppnade jag betydligt mer än vad jag brukar och förväntade mig därför att få omslag allt oftare. Shulman är en bra spelare, som också själv är medveten om detta. Han föll dock från 20 ner till 5 miljoner och det kom inte allt för många tillfällen då han kunde ställa in sin stack. Hade jag lagt mig i den handen hade jag suttit kvar med dryga 7 miljoner, men jag valde att syna vilket resulterade i att jag satt väldigt short-stacked.

Låt oss flytta fram en bit, till den stora konfrontationen med Shulman, där du slog om med pocket treor och sprang rakt in i hans pocket knektar.
Jag satt fortfarande med god “fold equity” mot Shulman i den potten och jag tror att jag satt med 18 eller 19 stora mörkar. Samtidigt så hade han lagt sig vid ett flertal tillfällen då spelare slagit om mot honom. Jag såg bland annat att han lagt ner pocket nior mot Ivey´s omslag tidligt under finalbordet, något som verkligen förvånade mig. De enda händer han skulle ha synat med där var ett stort pocket par, ess-kung eller ess-dam och därför tyckte jag att det var ett bra tillfälle att slå om. Tråkigt nog, för hans del, hittade han pocket knektar men jag lyckades fylla min hand. Jag kände verkligen medlidande för Shulman eftersom jag själv vet hur det hade känts om jag hade suttit i hans kläder vid det tillfället.

Det råder inge tvivel på att både du och Darvin Moon gick bra under finalbordet. Hur skulle du vilja bemöta de som säger att det bara är tur som ligger bakom din seger?
Jo det var ingen tvekan om att vi båda gick bra och vi hade onekligen fru fortuna på vår sida då vi inte drabbades av några bad beats. Samtidigt visade de inte alla händer, speciellt en hand där jag lyckades bluffa bort motståndaren som gjort en tre-satsning. Mitt omslag gjorde att motståndaren la sig och den handen hade jag verkligen hoppats att de skulle visa, så de hade givit mig en typ av image som jag sedan kunde använt till min fördel vid finalbordet, om jag beslöt mig för att tighta till mitt spel. När du spelar en stor mängd händer utökas vidden av starthänder. Jag gillar inte att syna motståndares satsningar i alla lägen men samtidigt är jag inte heller rädd för att ställa in min stack om jag ser att det finns en god ”fold equity”. Som mina pocket tvåor mot Antoine (Saout). Vi var tre spelar kvar och jag var den som praktiskt taget öppnade spelet i varje pott där vi alla satt med dryga 30-40 stora mörkar vardera. I och med att jag öppnade potterna så ofta som jag gjorde, förväntade jag mig också att få omslag mot mig lite då och då. Vid ett tillfälle tog han väldigt lång tid på sig innan han beslöt sig för att syna hållandes A-K. Vid ett annat tillfälle fick jag se honom öpnna potten, hållandes J-2 och med anledning av detta förväntade mig om dessa omslag lite då och då för att stjäla potten. När han väl ställde, då satt han också med en hand, där jag i sin tur hade tur och träffade mot honom. Jag tänker inte säga att jag inte hade tur under finalen, för de hade jag. Förmodligen aldrig haft sådan tur som jag hade under detta Main Event finalbord så visst är jag lyckligt lottad. Men att segern skulle vara helt och hållet baserat på tur, håller jag inte med om.

När du träffade den där tvåan på floppen, måste du ha trott att ödet var på din sida och att det var menat att du skulle vinna.
(skrattar) Absolut! Det enda jag kunde tänka var hur sjukt allt var. Att träffa triss två gånger i rad, samtidigt som du är i underläge är typ 60-1. Helt sjukt!

Detta var första av två delar av denna intervju med segraren av årets World Series of Poker Main Event, Joe Cada. I nästa del fortsätter vi samtalet med Joe där vi bland annat diskuterar tankegångar under den viktiga heads-up matchen mot Darvin Moon. Se till att lägga till vår sida bland dina favoriter, så du inte missar den andra och sista delen i denna intervju med WSOP mästaren Joe Cada.

Skulle du vilja spela mot den nya WSOP mästaren? Då måste du först och främst öppna ett PokerStars konto och därefter utmana mästaren. Är du riktigt snabb och hinner spela in 150VPP innan november är över, kommer du även få spela i en $2000 freeroll under december. 300VPP ger tillgång till två $2000 freerolls. Som mest kan du få fem biljetter, för 750VPP, som ger dig tillgång till alla fem $2000 freerolls under december. Kom ihåg, dessa poäng måste spelas in INNAN den sista november för att de ska tillgodoräknas till december månads exklusiva $2000 PokerStars freerolls.

Du vet väl också att du kan följa oss via Twitter och Facebook. Gör livet enklare för dig, bli medlem i vår Facebook grupp och få alla de senaste nyheterna direkt till ditt Facebook konto eller lägg till vår Twitter sida bland dina favoriter. På så sätt håller du dig uppdaterat om allt som händer inom pokervärlden, både vid och vid sidan av pokerborden!

Vad tycker du?

Fler nyheter

Other Stories