Hovrätten anser turneringspoker som skicklighetsspel i Grebbestadsmål

Hovrätten anser turneringspoker som skicklighetsspel i Grebbestadsmål 0001

Idag är en stor dag för poker i Sverige. Det omtalade Grebbestadsmålet, där fyra arrangörer tidigare dömts till fängelse och böter i tingsrätten men som överklagade domen till hovrätten, har nu fått delar av domen ändrad av hovrätten, detta efter att de slagit fast att delen gällandes turneringsspel faktiskt är ett skicklighetsspel och därför inte faller under lotterilagen. Arrangörerna friades därmed från dessa anklagelser.

Det anordnades dock även cash spel vid sidan av själva huvudturneringen och i det här fallet gick hovrätten i linje med tidigare utslag från tingsrätten, att spelet är ett lotteri. De åtalade dömdes här för dobbleri och fick alla villkorlig dom. Beslutet från hovrätten är en stor dag inom svensk poker. Detta betyder att de numera inte kan kategorisera poker som ett lotteri överlag utan måste göra en bedömning från fall till fall.

Tidigare domar, däribland 35 och 37 åringarnas dom på sex respektive åtta månaders fängelse för grovt dobbleri hävdes och rubriceringen skrevs ned till dobbleri. Istället för fängelsestraff fick de två åtalade nu villkorligt och 60 dagsböter. Hovrätten drar slutsatsen att under en större turnering, som pågår under en längre tid, förminskas betydelsen av slumpen avsevärt och har därmed mindre inverkan på resultatet av turneringen. Däremot har spelarnas skicklighet en större inverkan och med anledning av detta, ser man turneringar som den som anordnades i Grebbestad, som ett skicklighetsspel och faller därför inte under lagen!

Denna dom från hovrätten kan nu innebära att marknaden i Sverige öppnas för liknande arrangemang i framtiden. I och med att hovrätten ansett att turneringsspel är ett skicklighetsspel och därför inte faller under lotterilagen, kan vi tolka detta som att det står fritt fram för vem som helst att anordna liknande evenemang.

PokerNews notisen: Undvik eventuella bekymmer med lagen och spela turneringspoker online istället. Få en exklusiv Titan Poker bonus med $50 gratis samt 100 % upp till $500 på första insättning. Ta även del av våra exklusiva Titan WSOP* freerolls.

*World Series of Poker och WSOP är varumärken tillhörandes Harrahs License Company, LLC ("Harrah's"). Harrahs varken sponsrar, stödjer eller på något annat sätt associeras med PokerNews Ltd, dess produkter, service, erbjudanden eller turneringar.

Vad tycker du?

Fler nyheter

Other Stories