Peter Eastgate intervjuas av PokerNews Gloria Balding

Peter Eastgate intervjuas av PokerNews Gloria Balding 0001

Årets WSOP vinnare, historiens yngsta Main Event vinnare, talade med PokerNews efter segern. Här berättar han om sin seger och spelet under finalen. Han talar om båda finaldagarna och viktiga händer men visar även upp det snyggaste poker "bling" en spelare kan tänka sig, ett WSOP-armband. Gloria, som intervjuar för PokerNews räkning, frågar även Peter vad han ska göra med prispengarna han just vunnit.

Angående prispengarna väcktes en fråga nyligen om Peter kommer att få behålla hela sin vinst eller om en pokerspelares värsta mardröm, skattmasen, kommer sno större delen av hans vinst. Har han riktigt otur kan han nämligen bli av med hela 75 % av sin vinst, enligt dansk skattelag. Lagen säger att upp till 4 miljoner danska kronor skall 45 % av vinsten betalas i skatt. Över denna summa beskattas beloppet med 75 %. Total skulle detta innebära att han tvingas skatta bort 72,77 % i skatt, drygt 6.6 miljoner dollar. Han skulle med andra ord få kvar närmare 2.5 miljoner dollar.

Nu är saken den att Peter, efter det stod klart att han tagit sig till finalbordet i WSOP, tog sitt pick och pack och flyttade till England med just skatteskälen som grund för detta beslut. Detta är inget han skymtat med för press och ärendet har fått stor uppmärksamhet i press runt om i världen. I England kan professionella spelare beskattas under "Inland Revenue" lagen, något som ännu inte tillämpats. Med den uppmärksamhet som detta ärende har fått kan vi nog med största sannoliket säga att de kommer titta närmare på Eastgates ärende. Skulle han beskattas är skattesatsen här 40 %, istället för de 72 % han skulle fått betala i Danmark.

Det finns dock en risk att detta beslut som Peter tagit kan få förödande konsekvenser. Han kan ha riktigt otur och beskattas två gånger, under både dansk och engelsk skattelag. Det finns en överhängande risk att ärendet kommer att sluta i domstol. Peter kommer sannolikt inte att vilja betala i första taget och den danska myndigheten kommer vilja försöka få in så mycket kapital de bara kan.

Vi kommer med spänning att följa utveckling i detta ärende. Vi får hoppas för Peters skull att han får behålla större delen av sin vinst. Att behöva betala över 70 % i vinstskatt är inget en pokerspelare önskar!

Vad tycker du?

Fler nyheter

Other Stories