Ska Sverige bli ett nytt USA?

Ska Sverige bli ett nytt USA? 0001

De flesta av oss har vid ett eller annat tillfälle hört talas om de som hände i USA under slutet på 2006, då staten införde UIGEA, Unlawful Internet Gambling Enforcement Act, vilket innebar att banker och kreditkortsföretag inte längre tilläts genomföra transaktioner till och från spelbolag online, något som slagit hårt mot de pokerälskade spelarna i USA.

Den franska regeringen har försökt att få igenom en liknande lag som de presenterat för EU-kommissionen. Enligt lagförslagen skulle banker och kreditkortsföretag tvingas att blockera alla betalningar från svartlistade bolag. EU-kommissionen har dock tillfälligt stoppat introduktionen av lagen, men skälen till varför de stoppat lagen är ännu hemliga.

Nu utreder den svenska regeringen om möjligheten att genomföra en liknande lag här i Sverige. Att även här förbjuda banker från att genomföra transaktioner till utländska spelbolag och på så sätt göra de praktiskt taget omöjligt för dessa operatörer att agera på den svenska marknaden.

Men kommissionens nej till Frankrikes lagförslag kan sätta käppar i hjulet för en eventuell lagförändring här i Sverige.

Det svenska spelmonopolet är ett hett samtalsämne i EU-kommissionen för tillfället. Nyligen meddelade även Riksåklagaren att de inte längre kommer att inleda åtal mot utländska speloperatörer som marknadsför sig i svensk media, i väntan på beslut från EU-domstolen. Detta har öppnat dörrarna för bolagen och redan idag har vi sett en ökning i deras marknadsföring.

Om Sverige blir ett nytt USA, med restriktioner för banker och kreditföretag återstår att se. Men ska Sverige följa EU och dess direktiv kommer detta inte att ske, snarare tvärt om, svensk spelmonopol försvinner och gränserna öppnas för utländska aktörer. Nu får vi bara avvakta och se hur detta kommer att sluta och vad EU-domstolen säger om det svenska spelmonopolet.

Vad tycker du?

Fler nyheter

Other Stories