EU utmanar svenskt och tyskt spelmonopol

EU utmanar svenskt och tyskt spelmonopol 0001

Eu meddelade idag att man tar i med hårdhandskarna mot två länder, Tyskland och Sverige. Detta på grund av att bägge länderna förbjuder eller begränsar möjligheten för internetbaserade företag och dess medlemmar att start en konkurrerande verksamhet inom landets gränser som i sin tur konkurrerar mot länders monopolo. Detta bryter mot EU:s överenskommelse om en öppnare handelsmarknad inom EU:s medlemsländer.

Både Sverige och Tyskland har nu två månader på sig att svara på skrivelsen som EU lämnat. Om ingen av länderna kan visa att deras lagar överrensstämmer med Eu:s så kommer detta ärende att skickas vidare till EU domstolen.

Skrivelsen till Tyskland, som var väntad, kom tack vare protester från online bolag som protesterar mot en ny tysk lag som trädde i kraft från den 1 januari, en lag som Tysklands alla 16 delstater godkänt. Denna nya lag innebär ett totalförbjud mot alla typer av onlinespel samt utbetalningar från dessa typer av verksamheter.

Kravet som ställdes mot Sverige riktas enbart pokerspel, både live och online. Det utbud som idag finns i Sverige, gällandes pokerspel, är väldigt begränsat och denna marknad styrs av den svenska regeringen som i sin tur enbart tillåter de statliga monopolägda företaget, Svenska Spel, att agera på den svenska live marknaden. Från Eu:s sida menar man att ett land inte kan förbjuda utländska operatörer från att erbjuda sina pokertjänster till landets invånare så länge som Sverige själva marknadsför och bedriver egen pokerverksamhet genom Svenska Spel.

Spelbolagen var inte sena i att fira EU:s drag. Den Europeiska spelorganisationen [EGBA], som representerar åtta stora spelbolag, applåderade EU:s "beslutsamhet" emot de två länderna. Ett uttalande från EGBA pressekreterare Sigrid Ligné kan man läsa:

- Genom att inleda denna process, enbart 30 dagar efter att detta fördrag trätt ikraft visar kommissionens beslutsamhet att slåss mot restriktioner men först och främst förbud som inte grundar sig i genuina skydd mot kunderna eller för allmänhetens bästa. Efter att ha sett vad som hände i USA, efter genomförandet av deras förbud, så ser vi att detta inte är den rätta vägen att gå. Stora och betrodda spelföretag lämnade marknaden och öppnade då vägen för mindre företag, vars främsta fokus kanske inte ligger gentemot spelarnas bästa intresse, motverkande av spelberoende eller förhindrande av minderårigt spel.

Andra bolag som inte tillhör EGBA applåderade också EU: s initiativtagande.

Vad tycker du?

Fler nyheter

Other Stories