Unibets VD belagd med reseförbud inför utlämning till Frankrike

Unibets VD belagd med reseförbud inför utlämning till Frankrike 0001

Petter Nylander, Unibets VD, som här om dagen greps på den holländska flygplatsen Schiphol befinner sig fortfarande i Holland. Detta efter att en holländsk domare i onsdags beslutat att Nylander skall överlämnas till de franska myndigheterna så snart som möjligt. I och med detta beslut så belades han med ett reseförbud som i sin tur ledde till att de omhändertogs passet hans. I väntan på att utlämningen ska ske så får Nylander nu vistas på sitt hotell. Förhoppningarna är dock att utlämning kommer att genomföras redan i början på nästa vecka, om allt går enligt plan.

Sveriges regering följer även detta ärende kring frihetsberövandet av Nylander men samtidigt poängterar Sveriges statsminister att denna juridiska process måste ha sin gilla gång. Unibets chefsjurist, Ewout Keelers, menar på att gripandet av Nylander inte är något annat än ett politiskt spel.

Keelers var närvarande när den holländska polisen grep Nylander och han är oerhört kritisk till deras agerande. I ett uttalande till TT säger han att "man behöver inte gripa någon, placera honom i en cell för att få några frågor besvarade och absolut inte hålla honom frihetsberövad i 48 timmar."

Nylander och Unibet har velat få det här ärendet överstökat så fort som möjligt och de ser nu positivt på att han ska bli överlämnad till Frankrike. Kanske det kan reda ut det här en gång för alla så att han sen kan återförenas med sin familj.

Till saken hör att denna arresteringsorder som utfärdats och som den holländska polisen baserade sitt gripande på, utfärdades redan den 19 juni och Nylander har efter detta datum rest intensivt runtom i Europa. Varför de först nu fick för sig att arrestera honom, så långt efter utfärdandet, kan man fråga sig. Men som vi nämnde i onsdags så har EU-kommissionen involverat sig i detta ärende. Frankrikes spelmonopol, som är den verkligen boven i detta drama, granskas just nu av EU-kommissionen och Frankrike har varnats gång på gång kring detta. Det ska bli intressant att se hur EU-kommissionen agerar framöver då slutresultatet kan komma att ha en direkt inverkan på det svenska spelmonopolet.

Vad tycker du?

Fler nyheter

Other Stories