World Series of Poker Europa - 18-årig norska skriver pokerhistoria

World Series of Poker Europa - 18-årig norska skriver pokerhistoria 0001

Nu var världens första World Series of Poker Europa färdigspelad och som förväntat så bjöds vi på riktigt underhållande poker med allt vad en tittare kan önska sig. Dessvärre så gick de inte så bra för våra svenskar, med Magnus Persson som slutade på en 7:e plats och Johannes Korsar fick se sig utslagen på en 5:e plats. Men ingen av spelarna gick ju lottlösa från finalen. Magnus fick ta emot en prischeck på £114 030 och Johannes fick £191 860. Att bägge svenskarna är besvikna över att inte ha lyckats hålla sig kvar längre råder det nog inge tvivel om, men trotts allt så har de genomfört en enastående turnering och bör vara både stolta över vad de åstakommit.

Allra först att lämna turneringen blev James Keys som kom till finalbordet som short-stacked. Redan i fjärde handen så ställde han all-in men tyvärr för hans del så höll inte hans hand och han fick lämna bordet på en 9:e plats, vilket gav honom £61 540. Näst på tur stod Danmarks enda hopp vid bordet, Theo Jörgensen, som slogs ut av det norska underbarnet i poker, Annette "Annette_15" Oberstad som lyckades fånga en triss i sjuor på rivern.

Sen var det Magnus Perssons tur att bli utslagen. Efter att ha tappat en stor pott mot Annette där hon satt med J-J mot Magnus 7-7 så var han nu short-stacked och var därför illa tvungen att agera förr eller senare, vilket han gjorde när han såg K-10 på handen. Men oturligt nog så gick han upp emot John Tabatabai som satt med K-K, en hand som höll hela vägen och därmed var det slutspelat för Magnus del.

Sen skulle de bara dröja ytterligare 8 händer innan det var dags för nästa spelare att kasta in handduken. Dominic Kay som satt som short-stacked ställde all-in med pocket 6, bara för att gå upp emot Matthew McCullough som satt med 8-8. Matthew slog sen spiken i kistan genom att floppa ytterligare en 8:a och Dominic var därmed utslagen på 6:e plats, en plats som gav honom £152 040 i prispengar.

Sen var det tyvärr, ur svenska ögon sett, över för Johannes Korsar som valde att ställa all-in från BB med sina sista 470 000, en all-in som synades av "svenskdödaren" John Tabatabai som satt med 6-6. Och även här slog slogs spiken i kistan redan på floppen då John floppade ett set.

Ytterligare 10 händer senare, hand nummer 94, så var det dags för nästa spelare att packa ihop sina saker och lämna bordet. Öyvind Riisem gjorde en re-raise mot Matthew McCulloughs 60k bet, där han höjde upp till 200k. Matthew svarade med att ställa all-in vilket Öyvind synade och visade upp 9-9. Men till sin besvikelse så fick han se att han gick upp emot A-A. Han lyckades dock få några extra outs på floppen, som visade 8-7-5. En sexa eller nia och han kunde ta hem potten, men inget av dessa kort kom på turn eller river och Öyvind var därmed utslagen på 4:e plats, vilket gav honom £257 040.

Men en pott som många förmodligen kommer att minnas från denna kväll kom strax efter, då Annette Oberstad gick all-in, av någon oförklarlig anledning, med Q-J. Denna all-in synades av John Tabatabai som satt med J-J. Hennes överlevnad hände nu på en skör tråd, en tråd som bara blev tunnare och tunnare ju närmare vi kom rivern. Med ett bord som visade 4-4-6-7 så satt Annette med 3 outs inför rivern, drygt 6 % chans att överleva. Men genom ett smärre eller vi kanske ska säga ett gigantiskt mirakel så kom just en av dessa damer på rivern och hon kunde därmed dra en lättnad suck. Hon gick då från 1.1 miljoner till 2.2 miljoner samtidigt som John föll från 3.5 till 2.4 miljoner.

De 3 kvarvarande spelarna gick sen på en middagspaus och när väl spelet sen återupptogs, vid 22:45 tiden så dröjde de bara 10 händer innan vi var klara för heads-up. I Hand 117 så blev de klart vilken av spelarna som fick nöja sig med en 3:e plats. John Tabatabai sitter på knappen och höjer upp till 75 000, vilket synas av Matthew McCullough. Floppen kommer J-6-3 och McCullough checkar. John betar då ut 115 000 och Matthew kontrar med att höja upp till 350 000. John ger då svar på tal genom att göra en re-re-raise upp till 750 000 och McCullough svarar då med att gå all-in vilket Tabatabai självfallet synar. McCullough visar upp J-8 med topp par och färgdrag medans Tabatabai sitter med A-6. Men på turn så kom Johns räddning då ett av de tre kvarvarande essen vändes upp och med en spader dam på rivern så var det över för Matthew McCullough som slutade på en 3:e plats, vilket gav honom den dryga £382 000. Kvar i turneringen fanns nu John Tabatabai och Annette "Annette_15" Oberstad. När heads-up spelet inleddes så satt engelsmannen med dryga 4.2 miljoner jämfört med norskan som satt med omkring 2.9 miljoner.

Denna heads-up blev en väldigt utdragen historia, där ingen av spelarna visade någon större aggressivitet. Spelet vägde fram och tillbaka där spelarna vann potter om vartannat. Heads-up spelet startade med hand 118 och vid hand 185 efter lite drygt 2 ½ timmes spel så var spelarna nästan i nivå med varandra, med John på 3.9 miljoner mot Annettes 3.2 miljoner.

Men förr eller senare måste en turnering avgöras och det gjorde den med en flopp som visade 4-6-7. Annette Oberstad gick all-in och John Tabatabai synade. Annette visade upp 7-7 och John satt med 6-4. Och med ett floppat set, som stod hela vägen, så tog Annette Oberstad hem segern i Europas första World Series of Poker och skapade därmed historia genom att bli den yngsta spelaren någonsin att vinna ett WSOP armband, blotta 18 år gammal. Detta är utan tvivel en enastående prestation av denna yngling från Norge. Och vi kan lova att vi bara fått se början av vad som kommer bli en otrolig pokerkarriär!

Ett stort grattis till både Annette och till svenskarnas prestation vid årets finalbord i World Series of Poker Europe.

Vad tycker du?

Fler nyheter

Other Stories