PokerPsykologen del 14 - Psykologin i turneringsspel

PokerPsykologen del 14 - Psykologin i turneringsspel 0001

Varje pokerturnering är olik den andra. Strukturen är olik den andra, spelarna är olika och så är även korten. Att känna igen att turneringen är olik den som du spelade innan kan öka dina chanser att vinna mer pengar. Ditt pre-game bör åtminstone inkludera vetskapen om den inre psykologin av en poker turnering.

Att finna psykologin i en poker turnering skapar frågor som: Varför är spelare här? Varför spelar dom detta event? Hur kan jag använda denna kunskap för att skapa ett övertag?

Låt mig illustrera vad jag menar med "psykologi av en turnering" genom att använda en tidigare No Limit Hold em turnering som jag har spelat under de senaste veckorna, som ett exempel. Turneringen jag syftar på är Ultimate Poker Challenge som spelas varje vecka på Binions här i Las Vegas. Detta är ett årslångt set av turneringar, så om du kommer att befinna dig i Las Vegas det kommande året så kanske du vill ta hänsyn till min analys fall du funderar på att delta i någon av dessa turneringar.

Så vad är den inre psykologin av detta event? Ja det är kombinationen av Binions välkända namn och att turneringen sänds på tv som ger dessa event sin unika psykologi. Först, detta är Binions, värd för turneringar som World Series of Poker. Pokerturister gör oftast resan in i city för att spela på Binions; dom håller i fyra små buy-in NLHE turneringar varje dag. Men pokerturisterna är även där när $340 Ultimate Poker Challenge eventet går av stapeln på helgerna, dom ser den tv-sända finalen, dom ser på tidigare spelade events som man har bandat, dom ser spridningen av professionella spelar i UPC events och när dom betalar för en stol i en större buy-in UPC event.

Uppriktigt sagt, så har jag aldrig sett så många förstagångsspelare som i dessa buy-in events. Att identifiera enkla mål är lätt då oftast dessa spelare själva medger att de är första gången som de spelar. Andra avslöjande tecken kan vara att de frågar om hur blindsen när det är deras tur. Psykologin i denna mix av olika spelare kräver en förståndig spelar som kan anpassa sig under spelets gång. Som exempel, efter att ha fått byta bord, så hamnade jag bredvid en spelare som frågade om knappen och blinds varje runda. Hon förstod "verkligen inte" hur knappen flyttades runt och med den blindsen. Två stolar bredvid henne satt proffset Kenna James och bredvid honom satt den super aggressive turneringen ledare. Varje hand var olik den andra där varje spelare hade sina egna psykologiska anledningar för hur dom spelade. Psykologin i turneringen förändrades under tiden turneringen spelades, spelar vart utslagna och tv-sända finalbordet kröp allt närmare.

Dessa kan vara väldigt svåra bord att spela, att försöka isolera och på samma gång undvika dessa spelare så gott det går.

Hur som helst, det fanns spelare som inte hade tänkt över motivationen av andra spelare. Dom hade inte sett det psykologiska perspektivet av spelet och därför kunde dom inte manipulera de andra spelarna med sina satsningar och höjningar. Det finns mer än bara psykologi vid ett bord eller event än hur man ska satsa eller höja för att få den effekt man vill få ut i en speciell hand. Nyckeln är hur du gör, hur det påverkar spelarna du spelar med. Att läsa en spelares behov, att vara klar fort i en turnering, att läsa ett bord är mer komplicerat dock än att läsa turneringen.

Att tillämpa psykologin i en turnering så bör du fråga dig själv följande: Varför är spelare här idag? Varför spelar dom detta event? Hur kan jag använda denna kunskap till min fördel?

Vad tycker du?

Fler nyheter

Other Stories