PokerPsykologen del 12 - Underliggande depression

PokerPsykologen del 12 - Underliggande depression 0001

Att det förekommer depression inom pokerkretsar är inget nytt men jag vill föreslå, att alla pokerspelar vänder sin uppmärksamhet till sig själva och sina kort, vänner och bästa vänner. En depression påverkar inte bara ditt sätt att spela; det kan påverka ditt liv och ja den kan ta ditt liv.

Depression är ett tillstånd av intensivt vemod, känsla av sorg eller förtvivlan som är så långt gången så att det påverkar ditt dagliga liv. Men ett dåligt humör eller nedstämdhet som inte påverkar ditt dagliga liv kallas depression, en klinisk depression är en psykologisk diagnos och beter sig annorlunda an en vanlig depression. Om du eller någon du känner är eller kanske är kliniskt deprimerade så är det bästa du kan göra är att söka hjälp hos en utbildad psykolog.

Men i andra hand, vad vi alla normalt kallar "att vara deprimerad", som inte tas seriöst men ska ändå tas på stort allvar då det är ett obehagligt sätt att gå igenom livet. Dessutom, en vanlig depression kan gå över till att bli en klinisk depression om man inte söker hjälp i tid. Vare sig du har en depression eller en klinisk depression så är det inget du bara kan bli av med på egen hand. Dessa framkallas av kemikalisk obalans i hjärnan och andra fysiska och mentala faktorer. Och att spela poker när du är deprimerad är ingen bra kombination, inte när spelare kan råka ut för både höga och låga vinster samt förluster. Alla vet att toppspelare spelar om stora summor pengar och skulle nu en sådan spelare befinna sig i en depression så upplever de oftast en förlust statistik på över 90 %, något som kan bidra till att man faller i en djupare depression. Varje spelare på denna jord har haft en eller flera rundor med dåliga kort, att förlora tillhör ju spelet men det gör inte en depression.

Att förlora mer pengar än du har råd med; förlora mot en spelare i medvind; spelar i en turnering till — men ingen av dessa turneringar kommer att få dig att må bra av hur du spelar. Att bli ledsen är ett naturligt beteende i dessa sammanhang. Att känna sig mindre lycklig, arg, frustrerad.... alla normala reaktioner. Hur som helst, en fortsatt känsla av depression är inte bara osund och opassande; det kan också vara en varning för allvarligare problem i framtiden.

Just nu så finns det många sektioner inom poker som är lite deprimerade av införandet av den nya lagen som har slagit mot många spelare, där deras möjligheter att kunna spela har begränsats. Spelare har förlorat sin hobby och vissa sina jobb; Investerare är också förlorare. Ja det är deprimerande; det är inte goda tider för poker. Men vad ska man göra?

Först, prata med någon. Den värsta effekten av depression är isolering från omvärlden. Du är inte ensam så slit tag i någon du litar på, någon som står dig nära dig eller din familj. Om du känner någon som du tror är deprimerad så sträck ut en hjälpande hand och får du inget gensvar, försök då igen i morgon. Några av dom mest sorgsna orden som du kan få är:

"Jag önskar att jag visste."

Nästa steg är att du eller vederbörande måste sluta att spela poker, om så bara för en viss period. Gå ut och ta en promenad, ta en semester, se en bio. Det finns betydligt mer i livet än bara poker. Din paus från poker får gärna vara under en längre tid och nu pratar vi veckor, inte dagar, helt utan pokerspelande. Ta ett steg tillbaka och skapa dig ett perspektiv över hur ditt liv är just nu.

Motion - alla vet att sitta vid ett bord eller framför en datorskärm flera timmar i sträck inte är bra för kroppen; positionen (särskilt framför en datorskärm) kan också vara beroendeframkallande och ett beroende leder direkt till depression. Läs klart denna artikel och ta sedan en promenad. När du är tillbaka, lyft då telefonen, ring någon och fråga om de har tid att träffas eller prata och ventilera dig sedan.

Medicinering - även mild, då inte klinisk depression svarar oftast bra på en kort medicineringsperiod. Det finns dussintals av valmöjligheter som du kan diskutera med din psykolog. Var inte rädd för att fråga om en snabbkur av medicinering (en eller två veckor) och om den inte funkar inom denna period, gå då tillbaka och prata med din psykolog om en alternativ typ av medicinering. Vi är alla olika och vi behöver olika typer av medicin för att vi ska bli bättre. Det är inget att skämmas över bara för att du tar medicin för en kort period.

Vill du veta mer om depression, gå in på webmd.com, eller maila mig på [email protected] så skickar jag information.

Vad tycker du?

Fler nyheter

Other Stories