Pokerpsykologen del 6 - Kontrollera din rädsla vid pokerbordet

Pokerpsykologen del 6 - Kontrollera din rädsla vid pokerbordet 0001

Låt oss avsluta vår fokus på rädsla och oro vid pokerbordet genom att komma ihåg att större delen av de psykiska och psykologiska reaktioner associerade till rädsla är ofrivilliga. Du ökar inte medvetet dina hjärtslag; du rodnar inte avsiktligt när du får ett perfekt kort på rivern. Hur som helst, de flesta ofrivilliga reaktionerna vi har är till en stor grad kontrollerbara med övning och erfarenhet. Psykiska ändringar inkluderar spänningar i muskler, bröst utvidgning av ökad andning vilket leder till ökad puls, utvidgade ögon och ryckningar i ögonlocken. När någon har en bra hand i poker så är de typiskt redo för konfrontation och kan visa upp några av dessa karakteristiska drag. Du kanske förväntar dig att en spelare är ivrig medan han bluffar, men om de avser att höja en höjning så kanske de ser rätt lugna ut, detta är "flight" responsen.

Här är saker att titta efter hos din motståndare och vilka responser du kan lära dig att kontrollera i ditt eget spel.
1. Ansikte och ögon:

Ögonen kan vara fönstret till själen men solglasögon döljer de flesta ögonreaktionerna. Så titta istället på hela din motståndares ansikte. Det är inte bara svårt att fullända det väl omtalade "poker ansiktet", det försvinner ofta även hos de bästa spelarna i situationer av hög stress. Att prata med motståndaren kan ofta bryta ner deras lunga ansiktsuttryck, om det var så skört, vad säger det dig om deras hand?

Människans hjärna bryter sen ner dessa vanliga ansiktsuttryck till hanterbara och läsbara komponenter. Du vet själv hur ledsamhet ser ut och du vet hur nervositet ser ut. Om du inte är säker så kan du alltid söka på Internet och på så sätt få fram bilder på hur dessa typer av ansiktsuttryck ser ut. Även att täcka ögonen med solglasögon kan inte dölja vridningarna på huvudet för att titta bort från floppen eller när du tittar ner på marker högen eller hål kort. Stress, oro och rädsla kan få spelare att se bort från den stora floppen och ner på deras marker innan de har bestämt sig för att satsa. Signalerna är väldigt utstuderade hos både andra spelare och dig själv.
2. Händerna:

Å andra sedan så har de spelare som nästan har perfekt poker ansikte ingen kontroll över sina händer. Inte nog med att de skakar eller kliar sig nervöst, spelare går ofta helt annorlunda vägar med sina händer helt motsatt mot när de bluffar. Var hursomhelst försiktig med skakningar i händerna, som med de flesta psykiska utslag så kan vissa spelare använda detta till sin fördel medan andra inte kan rå för det och har därmed en tendens att darra på händerna speciellt när en stor pott spelas eller när spelaren sitter med en bra/dålig hand. Du måste uppfatta reaktionen och sen lyckas läsa den så pass bra att du förstår innebörden. Det viktigaste är att du inte antar att det gäller alla bara för att dina händer skakar när du är rädd. Och en sak till, skakande händer är ett av de svåraste falska tells att visa, det är väldigt svårt att skaka på beställning.
3. Kroppshållning

Dina ögon är en komponent av ditt ansikte. Dina händer är en del av dina armar. Dina ögon, händer, ansikte och allt annat din motståndare kan se av dig vid bordet kan ge ifrån sig tells, på ett eller annat sätt. Så det du måste göra är att ta kontrollen och inte låta dessa avslöja dig. Detta kan du göra på två sätt, först och främst så måste du vara medveten av vad du gör vid bordet, vilket betyder att du behöver en kompis eller två som får dig att kallsvettas, för du kan inte läsa av dig själv. När de ger dig några tips på möjliga tells, så föreslår en holistisk taktik. Ta itu med de psykiska reaktionerna på rädsla och stress genom att känna igen dom och hantera de psykiska manifestationerna genom att slappna av i hela kroppen. Det är mycket lättare att slappna av än att försöka att enbart sänka dina hjärtslag eller sakta ner dina nervösa ögon. En bra övning kan här vara att kontrollera din andning och därigenom få din kropp att slappna av. Många avslappningsövningar har stor fokus på din andning. Kan du bemästra denna del så ökar dina chanser till att få en avslappnad kropp, även i de mest påfrestande situationer vid bordet.

Vissa spelare gör även väldigt uppenbarliga ändringar i sin kroppshållning efter hur deras kort är. Sitter de med en stark hand så finns det en tendens att de lutar sig tillbaka, känner sig trygga och därigenom kan du läsa detta. Bluffar dom däremot så har de en tendens att sitta rakt upp, ofta spända i kroppen, med axlarna högt upp. Saken är dock att många spelare är medvetna om dessa två tells och använder då dem för att lura sin motståndare, få honom att tro att man bluffar när man har stark hand eller tvärt om.

Det bästa sättet att övervinna reaktioner av rädsla vid bordet är faktiskt ganska enkelt. Spela mera. Ju oftare du stöter på stora händer, ju oftare du gör riskfyllda bluffar, desto mer rutin bygger du upp och samtidigt känner du mindre stress varje gång detta händer. Tillslut kanske du får ner allt det på en sådan pass hanterbar nivå att du inte ger ifrån dig några som helst avslöjande tecken längre. Så erfarenhet är absolut det bästa sättet att få bukt med dessa "problem". Så sätt igång, börja spela!

[I]Dagens PokerNews tips: Du har väl inte missat att PokerNews skickar över 25 spelare till årets WSOP. Vill du bli med i Team PokerNews och spela i WSOPs huvudtävling? Besök då vår freeroll sida och hitta den freeroll, med ett WSOP paket på spel, som passar dig bäst! [/I]

Vad tycker du?

Fler nyheter

Other Stories