Grekland – det nya slagfältet för online poker inom EU

Grekland – det nya slagfältet för online poker inom EU 0001

Det var nog inte meningen att EU skulle vara den som försvarade online spel, den internationella organisationen konstaterade att den fria och öppna handeln skapar just denna effekt. Medlemsländer inom EU har förstått men inte gillat att frihandel verkligen betyder frihandel. Effekten är att myndigheter i sig själva gör det svårare för sig än vad det behöver vara. Inte långt efter att man hade fattat ett liknade beslut för Italien så har nu Grekland hamnat under EU:s granskande öga.

Den här gången så tvingade en brittisk licenserad operatör (William Hill) fram ett beslut. William Hill ansökte om licens i förra veckan för att kunna erbjuda sina spel i Grekland.

Detta inbär att William Hill börjar konkurrera med OPAP, de företaget som idag sitter på monopol på den grekiska spelmarknaden. William Hill lämnade in sin ansökan även fast man viste att man troligen skulle möta på motstånd ifrån de Grekiska myndigheterna. William Hill's verkställande direktör, David Harding uttalade sig vid flera tillfällen att Grekland inte följt de europeiska lagarna och om deras ansökan skulle få avslag så skulle William Hill gå vidare till Europa domstolen.

Inte bara i den grekiska median så förväntades William Hills ansökan att bli avslagen och deras chanser ökade knappast när grekiska regeringen grep 9 personer i västra Grekland för olaga spel. Tre av dessa nio skötte Internetkaféet medan dom andra sex var kunder. Alla nio anklagades för att ha använt en ej namngiven brittisk bookmaking tjänst (kanske men inte nödvändigtvis William Hill) istället för OPAP tjänster. Förra månaden så arresterades en man i Aten för samma brott. OPAP's verkställande direktör, Sotiris Kostakos sa att, "Det enda företaget som får bedriva online betting i grekland är OPAP."

Självfallet så vill de medlemsländer som idag har spelmonopol behålla dessa då de genererar intäkter till staten. Men EU har i tidigare fall visat ett stort intresse i dessa typer av onlinespel och har tidigare fattat beslut att online spelverksamheten faller under frihandels avtalet och att det därför bör ges lika chans till alla dess medlemsländer. Och detta beslut är det som ger alla involverade parter inom online spelverksamheten hopp om att få agera i länder som idag har monopol, precis som i Grekland. Näst på tur kanske är Sverige?

[I]Dagens PokerNews tips: Vill du spela i WSOP? Bodog Poker ger dig chansen att vinna en plats till årets WSOP. Inte bara en utan två chanser i form av två freeroll turneringar. Så ladda ner Bodog Poker idag och gör dig redo för dessa, exklusivt för PokerNews. Dessa turneringar spelas den 1 och 30 maj.[/I]

Vad tycker du?

Fler nyheter

Other Stories