Är poker en sport? - Del 3

Är poker en sport? - Del 3 0001

Okej, du kanske inte köper idén att poker är en sport, för vissa sporter kommer alltid vara en fysisk utmaning för utövaren, ett test av mänsklig uthållighet och begränsningar. Det som dock inte kan förnekas är att poker är en åskådarsport kanske till och med vara en av de största åskådarsporterna.

Sedan vi fick möjligheten att se spelarnas kort i tv-sända pokershower som World Poker Tour så har poker vuxit fram till att bli en åskådarsport. Vi får inte bara en smyg titt på spelarnas kort utan vi ser också spelarna, hur de reagerar och handlar under press, hur väl de verkligen känner sina motståndare och hur bra de är på att läsa spelen.

Tv-sänd poker har inte bara introducerat många nya spelare för spelet (Chris Moneymaker är förmodligen själv delaktigt ansvarig för 50 % av de nytillkomna spelarna de senaste 3 åren) det har också hjälpt den icke pokerspelande publiken att förstå sig på spelet. Poker finns överallt nu för tiden, sponsrade TV program, spelas i stora biofilmer och även på engagerade poker kanaler. Att förklara mitt liv som poker spelare för min familj var faktiskt väldigt lätt när jag använde mig av medias bild av spelet, mina föräldrar kände igen att "poker finns överallt" och erkände att de även brukar titta av och till.

Vissa tider på dagen, med antagandet att du har hela satellitutbudet på din tv så kan du se på poker på omkring 4 olika kanaler samtidigt. World Poker Tour har en show, World Series har en show, du kan se kändisar spela poker, om du sitter uppe länge så kan du se totalt okända spela poker på channel 4 och så självklart min favorit show, High Stakes Poker.

Poker är inte bara väldigt populärt på TV, youtube får tusentals hits varje dag för de bästa klippen i alla poker shower. Jag tror att de flesta spelarna världen över har sett Phil Hellmuths senaste utspel från en show som ännu inte sänts på tv, men där klippet redan finns på youtube.

Dessa pokershower sändes från början i huvudsakligen inte på de populära kanalerna utan höll till på sportkanalerna som Sky Sport och Eurosport, vilket idag är de största kanalerna som sänder dessa typer av pokershower. I USA är det ESPN som gäller om man vill se på poker. Där sänds alla de stora turneringarna, High Stakes poker och allt annat du kan tänkas vilja se inom poker.

Så poker dominerar inte bara sport kanalerna, det är förmodligen den enda "sporten" där tittarna själva är lika aktiva som spelarna de ser på. Sporter som boxning och gymnastik avnjuts av många tittare men utövas av väldigt få. Du kanske dammar av ditt tennisracket eller sparkar lite boll i parken emellan åt, men när de gäller poker så är det annorlunda. Vem som helst, som har tillgång till en kortlek eller Internet har möjligheten att utöva denna sport och eftersom poker är så lättåtkomligt så är det den minst diskriminerande av alla sporter. Det finns inga hinder gällandes ålder, så länge du fyllt 18 vill säga, inga krav gällandes kön, fysiska egenskaper och spelarna behöver inte genomlida långa återhämtningsperioder på grund av skador.

De flesta aktiva idrottare måste dra sig tillbaka när de fortfarande är relativt unga, men inom poker så har detta ingen betydelse. Se bara på Doyle Brunson, han dominerar fortfarande vid pokerborden och detta är vid 73-års ålder. I de flesta sporterna så är män och kvinnor indelade i egna grupper men så är inte fallet inom poker. Här är alla lika och kvinnorna är lika fruktade vid borden precis som männen är. Se bara på Jennifer Hartman, som har en rad framgångar bakom sig inom poker. Hon har även visat sin otroliga kapacitet i tv-serien High Stakes Poker. Andra sporter kräver att kroppen är i perfekt trim, men i poker så är majoriteten av alla spelare i någorlunda eller till och med dålig form.

Tillslut, poker är den ultimata åskådarsporten då åskådaren kan bli den som faktiskt sitter framför tv-kameran. Jag skulle kunna titta på World Poker Tour ena veckan och vara med i den nästa. Poker är det enda spelet i vilket en super stjärna och en amatör kan spela i samma evenemang på med lika villkor. Chris Moneymaker plöjde sig igenom att fält av poker stjärnor och vann en miljon dollar. Detta är något som resulterat i att många åskådare insett att de verkligen kan gå, att de kan bli den spelaren som lyckas slå sig igenom ett massivt startfält och vara den som sitter kvar ensam vid bordet, som vinnare med miljoner i vinst.

De generella tittarsiffrorna har sjunkit för poker shower, men de har sjunkit från kolossala till enorma och detta kommer med största sannolikhet förbli på denna nivå, så länge som de stora sport kanalen fortsätter att sända dessa pokershower.

[I]Dagens PokerNews tips: Deltar du i PokerNews och Pacific Pokers PokerProForAYear. så har du chansen att bli sponsrad till 4 större turneringar under 2008. Kanske de blir dig vi ser i tv-rutan från något av dessa evenemang. Klicka på länken för ytterligare info.[/I]

Vad tycker du?

Fler nyheter

Other Stories