Poker psykologen del 5 - Respons mot rädsla

Poker psykologen del 5 - Respons mot rädsla 0001

Jag vill tacka ett antal läsare som skrev till mig angående förra artikeln som handlade om rädsla vid spel borden. Jag hade tydligen använt riktig rädsla lite för mycket för vissa poker spelare. Rädsla och oro är en verklig förekommelse under poker spelandet och i denna artikel så kommer jag att prata om de primära effekterna som dessa psykologiska konstateranden kan ha på ditt spel och din närvaro vid bordet.

Det är inte värt någonting att kalla mild oro under ett poker spel riktig rädsla utan det är en personlig sida som jag själv bearbetar medan jag spelar poker. Jag är inte rädd vid borden men självklart upplever jag ökad puls när jag gör en bluff eller floppar ett monster, då det är ett inlärt beteende. Jag minns hur jag kände den första gången jag skyfflade över 100,000 marker in i potten på en iskall bluff; jag trodde att mitt hjärta skulle hoppa ut ur bröstet på mig, jag ville bara slå i bordet och studsa över till min motståndare och skrika; "Bluff! Bluff! Bluff!"

Nu, flera år senare och med stor psykologisk träning, så verkar jag vara någonstans mellan ointresserad och sovandes vid bordet men det är ett poker beteende som passar mig bra. Jag har bara haft ökat hjärtslag och skakande beteende när en viss rödhårig tjej kommer in i rummet. Som första steg för att hantera din egen rädsla vid bordet så behöver du uppmärksamma dina egna reaktioner för rädsla, oro och cocktail servitriserna och lära dig antingen att kontrollera dessa reaktionerna eller att använda dom till din fördel.

Låt oss ta en titt på några av de psykiska och psykologiska reaktionerna på rädsla och oro. Ökade hjärtslag är den vanligaste reaktionen på stress, rädsla, lycka, ett högt ljud, att se ditt favorit lag på tv eller träffa den du älskar på flygplatsen. Ökade hjärtslag tillför mer syre till hjärnan och andra organ och förbereder dig för eventuell strid, att fly eller inför färgstege draget.

Vi har alla hört om "slåss eller fly" respons, vilket troligtvis tar dig tillbaka till de dagarna när vi var grottmän/grottkvinnor. Det finns ingen anledning att länka ökade hjärtslag till just våra neandertalande dagar. Det är lika sannolikt att vi behöver mer syre som Fred Flintstone gjorde. Nyckeln vid poker bordet är att se om du bara har det här beteendet när du bluffar eller får en riktigt bra hand. Oavsett vilken det är så måste du förebygga att visa det. Om ditt hjärta börjar banka bakom dina revben någon gång när du sitter med en riktigt bra hand, bluffar eller ett monster, så oroa dig inte för det. Ett beteende måste betyda nåt specifikt som de andra spelarna kan läsa av.

Hjärtslag registreras på många psykiska och psykologiska sätt. Det vanligaste synbara tecknet är när venerna syns i pannan eller nacken, som en följd av ökad andning. Andra är hastiga ögonrörelser och/eller förtunnade pupiller. Nästa, spänningen som produceras av rädsla och oro kan orsaka nervösa rörelser, oftast med händerna eller total ökning i att inte kunna sitta stilla eller muskel spänningar. Den ökade cirkulationen får oss att "vakna upp" lite granna och vi vill då röra oss eller prata, ett klart tecken på nervositet. Om du "vet" att du kommer att lägga ner din bluff mot en höjning eller att du kommer att gå all-in med hand så kan du faktiskt verka lugn – nästan för lugn, vilket i sin tur kan tolkas som en tell.

Det första steget, återigen, är att veta vad du gör under stress medan du spelar. Lägg märke till dina egna reaktioner när du är vid bordet. I nästa artikel så kommer vi täcka fler av de vanligaste tells som uppstår av stress, oro och rädsla.

[I]Dagens PokerNews tips: Du har väl inte missat att du har chansen att vinna en resa till Australien och Aussie Millions i januari 2007. Ladda ner Titan Poker och tag chansen i våra exklusiva freeroll turneringar![/I]

Vad tycker du?

Fler nyheter

Other Stories