Poker psykologen - del 4 - Oro och rädsla

Poker psykologen - del 4 - Oro och rädsla 0001

Igår kväll så hörde jag ett gläfsande från köket, jag gick dit och fann min handa hälft, katten och en liten grå gnagare, alla stod som förfrusna. Jag la en disk trasa över musen och tog ut den (vi fångar in och släpper ut hemma hos mig).

Senare så sa min älskade: "Jag förstår inte att jag var rädd för en mus."

Det var hon inte. Du är rädd i en krigszon eller när du kommer runt en kurva på en regning mörk natt och upptäcker att det är en traktor trailer ligger i din fil. Hon var lite orolig över musen i köket och dess överhängande öde i käkarna på våran tama tiger.

Men hur många gånger har du hört eller sagt: "Jag var rädd för hans stora marker hög" eller "Jag var rädd för det där färgdraget på bordet." Det är ganska uppenbart att vi inte upplever "riktig" rädsla vid poker bordet. Hur som helst, när vi pratar oro så pratar vi om tankar och känslor som kan påverka ditt pokerspelande.

Fruktan är en otrevlig känsla av begripande risk eller fara, oavsett om det är på riktigt eller inbillat. Rädsla kan också beskrivas som en känsla av extreme avsky mot vissa situationer, object, människor eller situationer som; höjd rädsla, orm fobi, eller rädslan för en one-outer på rivern, etc.

För de som är redo att saga: "Jag är aldrig rädd vid poker bordet." Låt mig be er föreställa er denna situation. Efter floppen så gör du en skaplig satsning på en semi-bluff. Du har inte lyckats fylla din hand men du har fortfarande chans att förbättra den, chans att få en riktigt bra hand. Precis när du höjer så säger spelaren på din vänstra sida: "All-in!"

Känner du igen känslan?

Vad du än vill kalla den känslan så är det den vi pratar om här. Du kan kalla det rädsla eller oro, precis vad du vill, det händer vid bordet och du borde veta hur du ska handskas med denna eftersom att den känslan kan hjälpa ditt spel eller kosta dig alla dina marker. Var inte rädd att använda den för att vinna.

Skrämmande objekt eller omgivningar kan läras; hos djur så kallar vi denna rädsla överlevnad. Människor är djur och vi lär oss rädsla, vi lär oss att vara oroliga i vissa situationer och när vi konfronteras med vissa evenemang. Vi kan också vänja oss av med vissa rädslor som vi lärt oss i livet. Du håller pocket K, ett ess kommer upp på floppen. Vad fruktar du? Självklart esset. Men om du inte satsar med kungar på handen så kommer väl den andra spelarens satsning stärka din rädsla? Och kommer inte en bra spelare alltid satsa med ett ess på floppen när de ser att du check/fold på det? Ersätt den där rädslan för esset med en mer vinstgivande rädsla: jag fruktar att ingen kommer att syna min pre-flop höjning och jag kommer då endast vinna blindsen med mina pocket kungar.

Rädsla för framgång och rädsla för misslyckande kommer också in i spelet vid poker bordet. Rädsla för misslyckande, tvivel för din egen värdighet för framgång och/eller rädsla för vad framgång ger inkluderat, vill ha bevis att alla egentligen inte vill vinna.

Jamie Gold, 2006 World Series of Poker No Limit Hold em mästare, sa under final dagarna i en intervju med ESPN.com att han var livrädd för att vinna, inte på grund av de $12 miljonerna i pris pengar utan han var rädd för kändisskapet som segern skulle föra med sig. Han förklarade att idén med att bli känd på en gång var så överväldigande att han övervägde att göra sig av med sina marker så han kom tvåa.

"Jag vill inte ha det," sa Gold "jag har sett vad den har gjort med andra människor."

Du får säga vad du vill om Mr. Gold. Rädsla för framgång eller för misslyckande och helt enkelt bara rädsla, finns vid varje pokerbord i alla poker rum runt om på planeten. Tro mig; jag är riktigt rädd för att det är sant.

Ni kommer att kunna läsa mer om rädsla och oro i min nästa artikel, när vi tar i tu med hur dina rädslor som kan ge dig kostsamma konsekvenser vid bordet.

[I]Dagens PokerNews tips: När du spelar hos Pacific Poker så behöver du inte oroa dig att din rädsla eller oro ska avslöja dig. Skapa ett konto idag och vinn dig en resa till Australien och Aussie Millions.[/I]

Vad tycker du?

Fler nyheter

Other Stories