Poker psykologen - del 3 - Ett vänskapligt parti poker på hemmaplan

Poker psykologen - del 3 - Ett vänskapligt parti poker på hemmaplan 0001

Det är fredags kväll, tilltugget är serverat och ölen ligger på is. Du har två helt nya kortlekar, Dave kommer med sin ammunitions låda full av marker och alla flickvänner och fruar är ute. Precis som i många andra källare, vardagsrum eller liknande så är det nu dags för ett vänskapligt parti poker.

Ett vänligt parti poker?

Jag har några vänliga råd baserade på säker psykologisk forskning. Om du är en seriös eller halvseriös spelare så sluta spela dessa vänskapsspel hemma på en gång. Lämna det och kom aldrig tillbaka!

Varför?

Därför att dessa spel kan komma att kosta dig en massa pengar.

Detta är hur, se om det låter bekant. Ni börjar spela efter att ha bytt historier om barnen, jobbet och pratat lite allmänt om andra saker. Ölen tas fram, förutom för de killarna som inte vill ha, och spelet börjar. $0,5/1 i "buy-in" eller kanske $1/2. Även fast John kommer välja sju korts stöt poker hela kvällen, så startar de andra spelen snart. Om du somnar och synar händer på måfå så kan det hända att du förlorar 100 dollar innan "the burn games" börjar vid midnatt. Detta är ett vänskapligt spel som du har spelat till och från tillsammans med dina kompisar som du gick i skolan med, spelar golf med och umgås ofta med. Det är faktiskt kul och avslappnande och det är ett bra sätt att ofarligt göra av med lite energi och njuta av en kväll utan familj och arbete.

Om du inte är en seriös pokerspelare.

Problemet då är att du har tränat dig själv till att göra korrekta odds satsningar i cash games eller turneringar och ska nu spela på för nöjets skull och kommer att satsa seriöst, trots att det bara är för nöjets skull. Det vänskapliga spelet kommer att krypa in i ditt seriösa spel och det kommer att kosta dig en del pengar.

Detta är en gammal sport psykologisk axiom som handlar om muskel minne. Kortfattat så tränar du inte emot ditt bästa drag. Tennis spelare, golfare och basket spelare kommer in i en "groove" och vet att det är där de vill vara. Varför vill du då spela utanför ditt optimala spel?

Fuzzy Zoeller berättar historien om att spela ett välgörenhets spel med tre andra proffs och för underhållningsfaktorn, så spelar proffsen utan träklubbor och med motsatta hand när de spelade med wedge klubban. En av de andra proffsen, vars namn du inte kommer komma ihåg längre, förlorade hela sitt short game efter 18 hål och hördes aldrig av igen. Kan detta stämma i poker? Låt oss fråga proffsen.

Jag var nyligen på ett välgörenhets poker evenemang med några av de största namnen i poker. Det var flera armbands mästare närvarande och en handfull av Full Tilt, Ultimate Bet och Doyle´s Room proffs runt om i rummet. De flesta av proffsen spelade antingen händerna utan att se på korten eller tittade bara på ett kort eller så skrev de autografer och spelade inte sina kort alls. Ja, de hade kul och ja, alla proffs som fick pengar donerade dom. Så de hade kul och skrattade för en bra sak, eller hur?

Visst, alla sa att det var för välgörenhet, tills en av dom tog mig åt sidan och sa:

" Du vet att det inte är den enda anledningen till att vi inte spelar korten. Vi är precis som alla andra, om vi spelar så spelar vi för att vinna men om vi inte spelar men inte för att vinna, så spela inte för att lura de andra välgörenhetsspelarna, försök inte förutsäga spelet eller gör nåt av de andra saker vi gör i riktiga spel, då kan vi förlora våran fördel."

När jag frågade några fler proffs om fallet var så kunde de inte mer än att hålla med.

Du frågar inte ett proffs om han kan spela lägre, göra mindre eller ta det lugnare. Inte i poker, inte i ett flygande plan eller körandes en racer bil. När du blir proffs så spelar du inte på lägre nivå.

"Varför tror du att vi spelar Kinesisk poker på sidan av alla evenemang? Där kan du fortfarande gambla, du kan fortfarande satsa, men du kan stänga av läsningarna, movsen och strategin."

Till sist dessa slutord från en dubbel armbands mästare:

"Gör det aldrig för skojs skull om det är något du livnär dig på, det dämpar din skärpa."

[I]Dagens PokerNews tips: Bor du i en liten 1:a? Har inte plats att ta hem flera vänner för att spela poker? Skapa då ett privat rum hos Eurobet och bjud in dina vänner för ett privat parti poker.[/I]

Vad tycker du?

Fler nyheter

Other Stories