Poker psykologen – del 2 - psykologi vid pokerbordet

Poker psykologen – del 2 - psykologi vid pokerbordet 0001

På den just avslutade WSOP 2006 turneringen så utförde jag lite psykologiska studier. Dessa var från början bara för min egen skull, men jag blev så förvånad över resultaten att jag ville dela med mig. Jag ville fråga vinnarna från varje evenemang om psykologi och poker och använde mig av två nyckel frågor:

"Använder du psykologi i ditt spel?"

"Hur använde du psykologi i din WSOP vinst?"

Att få en intervju med en WSOP armbands mästare är inte det lättaste. Direkt efter vinst så ropas vinnarens namn ut och de blir genast omringade av fotografer och WSOP:s media personal, inte nog med detta så måste de handskas med ESPN:s kameror och självklart ta emot prispengarna. Så en armbandsvinnare är i stort sett omöjliga att få kontakt med i ungefär två timmar efter vinst och efteråt så vill de självklart helst umgås med vänner och familj. Med tanke på att vinsten oftast sker efter midnatt så är spelarna väldigt trötta.

Jag bestämde mig för att försöka få tag på mästaren dagen efter vinsten samtidigt som jag försökte få intervjuer med vinnare från "Andra chansen" som spelats varje kväll på WSOP. Allt som allt fick jag intervjuer med 24 vinnare varav 12 armbands vinnare och 12 "Andra chans" vinnare. Om jag inte fick tag på en vinnare inom 24 timmar så skulle inte kunna få svaret på frågan "Hur använde du psykologi" vara tillräckligt färskt, så jag fick strunta i dessa.

Jag måste erkänna att jag blev förvånad över responsen jag fick.

23 av 24 svarade att de hade använt psykologi i spelet, men det mest intressanta var den spelaren som sa att han inte hade gjort det. Han talade om att han aldrig läst några poker böcker utan han spelade som han hade lärt sig hemma när han var yngre, ingen psykologi, inget system och inget game play, han använde sig av det han lärt sig när han spelat hemma. Han fortsatte med att berätta hur han fick en bluff att gå igenom med dåliga kort på handen. "Det är på tiden att jag får lite kort" sa han när han kastade bluff korten utan att visa dom. Han talade om att han gillar att ge en missledande kommentar på en bluff eller monster korten som han inte visar, han känner att detta inte ger hans motståndare någon chans att kunna läsa hans taktik. För mig klassas detta absolut som psykologi.

De andra spelarna medgav direkt att de använder psykologi. Här är några, enligt mig, bra exempel på de många svaren jag fick på frågan "Hur använde du psykologi i din WSOP vinst?":

Spelare A: Denna armbands mästaren blev dag ett flyttad till ett bord som han vet skulle bryta fort, som bäst skulle han få två vändor blinds innan han flyttades till nästa bord. På första handen fick han mycket av sina marker i potten med sitt topp par men de skulle visa sig att hans motståndare även hade topp par och dessutom färg drag med A på toppen. Men genom ett mindre mirakel så lyckades han få en runner, runner kåk för en monster "suck-out". Detta ledde till att hans motståndare började tilta rejält. Ett par händer senare fick armbandsvinnaren en till stort "suck-out" och sedan ytterligare en till innan bordet bröts. Fram till dag tre så var dessa hans enda händer som han hade vänt ett stort underläge till vinst men sent på dag tre när endast de 27 final spelarna återstod så satt han återigen med den spelaren som han hade fått en runner, runner kåk emot 2 dagar tidigare. På den första handen hade han riktigt dåliga odds men emot sig hade han en short-stack och hans tanke var "även om jag vinner eller förlorar så kan jag förstärka min lösa stil mot den här spelaren och dominera honom om jag bara får chansen." Han går med, vinner med ett utköp och slår ut short-stacken. Slutligen vid short-handed final bordet så faller en spelare i fällan och han får 90 % av hans marker, och han talar om att detta gjorde att han vann armbandet.

Spelare B: Denna spelare berättade att han kvällen innan finalen hade övat in fyra "falska tells". Ett med marker, ett med hand gester, ett med rösten och ett där han använde sig av tiden. Dessa använde hans sig av på de två första nivåerna av finalen, bytte ett efter ett med tiden. Han berättade att spelarna som slagits ut på bubblan, plats 10-12, hade alla åkt ut mot någon av de andra 8 spelarna vid bordet enbart på grund av att de hade avslöjats genom någon "tell". Han tänkte därför att hans motståndare vid finalbordet alla förlitade sig på "tells" hos sina motståndare för att styra deras spel.

Spelare C: Detta är min favorit bland "Andra chansen" vinnare. Detta var hans första live turnering, uppenbarligen hans första final, hans första pengavinst etc. Han var otroligt nervös så han pratade oavbrutet med sina kompisar på åkskådarläktaren, med dealern, med folket på golvet, ja till och med servitriserna. Han berättade att han var så nervös att han trodde han skulle sluta andas om han inte pratade med folk. Jag såg denna final. Jag och alla andra tyckte att den här killen var så lugn att han nästan verkade ointresserad. Han pratade mitt i en hand, före floppen, efter turnen och även när han råkade ut för en bad beat. Fruktan kvalificerar sig också in i psykologi!

Frågor kan som vanligt skickas till [email protected]

[I]Dagens PokerNews tips:Via Internet är det svårt att läsa tells, därmed ökar dina chansen att vinna. Ladda ner Everest Poker och börja jakten på prispengarna.[/I]

Vad tycker du?

Fler nyheter

Other Stories