Nedräkning till The World Series, del 4: H.O.R.S.E.

Nedräkning till The World Series, del 4: H.O.R.S.E. 0001

I hela WSOPs historia så har Championship Event (huvudtävlingen) varit kronan på verket, inte enbart för arrangörerna utan för själva poker världen. Vinnaren från varje Main event har fått titeln "Världsmästare" ända sedan starten av World Series på 70-talet. Hitintills så har 30 män kunnat titulera sig som världsmästare. Men i årets upplaga så har det tillkommit en ny utmaning som i sig kanske är ett större test för spelarna och kanske mer rättvisande om vem som är världens bästa pokerspelare.

I och med att No-Limit Texas Hold 'Em har tagit pokervärlden med storm så ser man allt fler av dessa evenemang i turneringar och i vissa fall finner man uteslutande No-Limit Texas Hold 'Em och där spel som 5 och 7 korts stöt, Omaha, Razz och Hi/Lo varianterna inte längre finns med på schemat.

När man hos Harrah skulle göra schemat för årets upplaga av WSOP så fanns det en naturlig dominans av No-Limit spel. .

Men detta var något som inte alls uppskattades av ett stort antal spelare. Många professionella spelare utropade sitt missnöje över att No-Limit varianten hade sådan stor dominans på schemat och att andra varianter inte fanns med i någon större utsträckning. En som lyssnade på alla dessa rop var WSOPs kommissionär Jeffrey Pollack, som gick in och gjorde en del förändringar i schemat, i början av 2006.

I januari så genomförde Pollack dessa förändringar och la förmodligen till den mest exklusiva turneringen i pokerns historia. En sak som det hade klagats på var bristen på olika spelvarianter vid WSOP, så Pollack beslöt sig för att återintroducera H.O.R.S.E efter ett års uppehåll. Men det mest häpnadsväckande var nog den inköpsgräns som han satte på denna tävling. Hela $50 000 i inköp vilket är den högsta inköps nivån i WSOPs historia.

Kanske borde vi börja med att förklara vad H.O.R.S.E. egentligen är. H.O.R.S.E. är en rotation av spel (där alla spel spelas i Limit format). Spelen som innefattas är Texas Hold 'Em, Omaha Hold 'Em, Razz, Sjukorts stöt och antingen Omaha eller Sjukorts stöt 8 eller bättre. Dessa spel spelas i en förbestämd ordning och efter ett givet tidsschema. När alla spel har spelats en gång så går man upp en nivå och börjar spela alla spel på nytt, ett efter ett. Och precis som i andra spel så är den som sitter med alla marker i slutet vinnaren av turneringen Detta anses av många att vara det absoluta testet av ens pokerkunskaper.

I och med att inköps nivån är så hög så kan vi med största sannolikhet att få se de allra bästa spelarna i världen delta i detta evenemang. Vanliga "Svenssons" må kunna spara ihop till huvudtävlingen i WSOP där inköps nivån är på $10 000 så lär vi knappast få se några vanliga "Svenssons" i denna turnering tack vare inköps nivån. Att betala $50 000 innebär för många att de måste betala närmare en årslön för att få vara med. Visst, de kommer förmodligen att finnas satelliter till detta evenemang, satelliter med 10 platser och där inköpet kommer att vara $5000. Även detta belopp är högt för en vanlig "Svensson". Så mycket talar för att enbart toppen av toppen inom poker kommer delta i detta evenemang.

Vad vi kommer att få se i denna turnering, förutom bra och spännande spel från poker eliten, är förmodligen en av de största prispotter i historien. Även om bara 70-80 spelare deltar så kommer prispotten att hamna på mellan 3.5-4 miljoner dollar. Skulle nu omkring 200 spelare delta, vilket inte är en omöjlighet, så kommer prispotten att hamna på hela 10 miljoner dollar. Detta skulle i så fall resultera i de att första priset skulle vara de högsta inom WSOP, bortsett från själva huvudtävlingen då förstås. Så som ni kanske förstår så kommer denna tävling, med all uppmärksamhet den kommer att få, att vara en rival till själva huvudtävlingen i sig.

Enligt många så borde vinnaren av detta evenemang vara den egentliga världsmästaren, tillskillnad mot vinnaren av $10 000 tävlingen. I och med att spelet är komponerat av 5 olika typer av spel så kommer vinnaren av denna turnering verkligen ha bevisat sina skickligheter inom poker. Dock så kommer huvudtävlingen alltid vara den primära tävlingen i WSOP och vinnaren kommer där att kunna kalla sig världsmästare. Dock så kan man anse att vinnaren av H.O.R.S.E. må vara den allra bästa spelaren i världen.

Denna tävling har dock även fått kritik för att vara en "elit" tävling, som endast är tillgänglig för proffsen då de inte längre har huvudtävlingen att kalla sin egen. Folk har även kallat detta för att "köpa ett armband" evenemang, då startfältet är mindre och jämförs med de tidiga åren inom WSOP då startfälten var begränsade. Men för folk som spelar poker så måste många inse att dessa uttalanden är löjliga. Alla som deltagit i en turnering vet att den som är ensam kvar som vinnare är den spelare som spelat bäst, tagit rätt beslut vid rätt tillfälle och självfallet haft tur. Oavsett om turneringen hade 10 eller 10 000 deltagare. Så att vinna inom poker är en prestation och något som skall njutas av, speciellt då de är på WSOP nivå.

I nästa del i denna serie så kommer vi att ta en titt på vad många kallar för "true action" inom WSOP, spelen vid cash borden, satellit turneringar och "andra chansen". Där spelarna vinner kontanter istället för juveler.


Dagens PokerNews tips: Du kan spela H.O.R.S.E. online hos Full Tilt

Vad tycker du?

Fler nyheter

Other Stories