Mike Sexton - Pokerns ambassadör

Mike Sexton - Pokerns ambassadör 0001

För många, nya som gamla tittare, så är sändningarna från WPT nått som många ser fram emot. Och då har man inte kunnat undgå att se Mike Sexton sittandes i tv-rutan och kommentera från spelen. Han må ha fått sin största exponering genom WPT, men Mike har en lång och lyckad karriär bakom sig inom poker, både som spelare och innovatör. Att han idag kallas av många för "Pokerns Ambassadör" är inget misstag, med tanke på hans långa karriär inom poker.

Född och uppvuxen i Ohio där han även gick på universitet, Ohio State University, genom ett gymnastik stipendium. Under sin tid i skolan så spelade han poker mot sina studentvänner, ett sätt för honom att få tänka på annat än bara studier.

Efter att han tagit sin examen i "Public Relation" 1970 så anslöt han sig till den Amerikanska Armén och blev stationerad vid Fort Bragg, North Carolina, där han fortsatte att finslipa sina pokerkunskaper. Det skulle dock dröja tills efter sin militärtjänstgöring innan han började leka med idén om att bli en professionell pokerspelare.

Väl ute ur armén så provade Mike på en rad olika civila jobb och bodde under denna tid kvar i North Carolina. Hans intresse för poker kvarstod och han spelade när tillfälle gavs, genom att delta i diverse hemmaspel tills den dag då han insett att hans pokerspel var så pass bra att han kunde mäta sig med de professionella. Vid denna tidpunkt beslöt sig Mike för att bege sig väster ut, mot Las Vegas. Året var nu 1985. Detta drag skulle sätta Mike på en kurs mot berömmelse inom poker i Amerika och även resten av världen.

Som en pokerspelare så kan vi se Sexton vinster komma redan i mitten på 80-talet, alltså under den tid då han precis flyttat till Las Vegas. Han har lyckats med att hamna i pengarna i 85 olika turneringar världen över och han har en plats bland Top 10 i WSOP när det gäller att hamna bland pengarna, med hela 37 placeringar som betalat sig och med sitt "Bracelet" som han vann 1989. Ett armband som han vann i Sjukkorts stöt Hi/Lo, ett spel som han själv anser vara sitt bästa spel. Under den senaste tiden så verkar det som om Australien tillhör hans favoritställe, speciellt om vi tittar på hans resultat i de senaste årens upplagor av "Aussie Milions". I 2006 års upplaga av $100 000 Speed Poker Challenge så slutade Mike på en hedrande fjärde plats.

På grund av de kommentator jobb som Mike har så är han förhindrad att delta i WPT´s olika evenemang, men kan däremot få spela i Professional Poker Tour (PPT).

Mike har också varit en bra lärare inom poker, med sina artiklar och böcker som publicerats. Hans mest kända verk är hans första bok "Shuffle Up And Deal", en bok som startade den serie böcker kring WPT som vi ser ute på marknaden idag. Vi ser även Mike skriva artiklar i Cardplayer Magazine, artiklar om hans tankar och idéer kring spelet. Mike har även arbetat fram olika turneringskoncept. Bland annat så arbetade han fram "Tournament Of Champions" under 90-talet. Något som aldrig riktigt väckte intresse hos någon förrän "World Series Of Poker" återintroducerade detta koncept under 2004.

Men trotts allt så är nog Sextons största bidrag hans drivande kraft bakom att online poker, där han verkligen arbetade för att ge spelet det värde och giltighet som de förtjänade. Han är idag ambassadör för PartyPoker.com, några som han började samarbeta med när han började med onlinepoker. Mike har varit en stor tillgång till PartyPoker och deras utveckling, där han har bidragit till med sina tankar kring strukturen på siten, turneringsspelen och cash spel. Alla denna hjälp från Mike har idag lett till att PartyPoker tillhör en av de ledande inom online poker.

Som en känd konservativ spelare vid spelbordet så har Mike börjat experimentera med att lägga till lite aggressivitet i sitt spel. Nått som vi idag kan bevittna när han får tillfälle och spela. Att han inte spelar i WPT betyder inte att vi inte ser honom kring borden. Han går omkring där, skapar sig en känsla över spelet och spelarna, innan han sen sätter sig och kommenterar finalbordet. När Mike går omkring bland dessa bord så kommer det alltid fram beundrare och tittare och Mike har alltid ett vänligt ord över till alla dessa personer.

Utan Mike Sexton så skulle poker världen förmodligen inte vara så upplyst som den är idag. Han har tillägnat sitt liv till Poker och många av de ser vi resultatet av idag. Kan du tänka dig hur poker skulle vara utan hans ansträngningar?


Ed Note: Mike stöttar stolt Party Poker... Kan Pokerns ambassadör ha fel?

Vad tycker du?

Fler nyheter

Other Stories