Italiensk pokervägg sprängd av Astrabet

Italiensk pokervägg sprängd av Astrabet 0001

För ett par månader sedan så kunde man läsa här på pokernews hur man i Italien hade förbjudit över 800 online poker och spelsiter från att utöva sin verksamhet i landet. Genom att staten gick in och blockerad varje operatör med hjälp av landets olika Internetleverantörer så kunde man praktiskt taget eliminera all trafik från Italienska medborgare till dessa operatörer. Men strax därefter så annonserade den Italienska regeringen att man tillåtit operatören Eurobet att utöva sin verksamhet inom landets gränser och på så sätt anordna ett statligt sanktionerat monopol inom spel och poker online.

Den del av regeringen som ordnade detta i Italien kallas för "Italian Finance Act" och dom har idag blivit attackerade av många aktörer online och nu i april så har vi kunnat uttyda en spricka, en spricka som har fått konsekvenser över hela Europa.

Den 20 april så beslutade en civil tribunal i Rom att Astrabet måste tas bort från den lista som innehåller de blockerade operatörerna, den lista som skapats av den Italienska regeringen. Genom detta beslut så borde de Maltesisk baserade företaget Astrabet få tillgång till den Italienska marknaden, trotts protester från "Italian Finance Act". Detta har också lett till att den Europeiska kommissionen vidtagit åtgärder mot en nation, som Italien, där staten har ordnat så de har monopol på dessa typer av spel.

Många andra nationer runt om på kontinenten har ordnat det på liknande sätt som i Italien. Här i Sverige så ser vi bland annat Svenska Spel, ett statligt ägt företag som idag finns med inom poker marknaden. I början av april så beslöt man sig dock inom EU att titta djupare på huruvida dessa stater som genomfört detta har brutit mot de fördrag de skrev under när de anslöt sig till EU.

Europa kommissionen beslöt sig för att skicka ut en officiell begäran om att få in information om de nationella lagarna kring huruvida man har laglig rätt till att begränsa företag från att etablera sig inom sportbörs och poker. Dessa 7 länder var Danmark, Finland, Tyskland, Ungern, Italien, Holland och Sverige. Kommissionen ska nu granska denna information för att se om dessa länder bryter mot paragraf 49 i EU avtalet, som styr fri rörelse för service mellan medlemsländerna (precis som NAFTA i Nord Amerika). Dessa nationer hävdar att det är i deras rätt att skydda sina invånare men ändå så måste man ifrågasätta logiken bakom de hela när de antingen gör reklam eller tillåter en operatör att agera inom landets gränser eller till och med startar sin egen pokeroperatör, som tar emot och tillåter folk att spela för riktiga pengar.

Så det är inte enbart i USA där de har problem med online spel och poker. Dessa problem kommer med största sannolikhet finnas kvar världen över under en bra tid framöver. Vi kommer att ha denna situation under bevakning och återkommer med mer information om saker skulle förändras.


Ed Note: Många europeiska spelare spelar hos Everest Poker Tutto bene!

Vad tycker du?

Fler nyheter

Other Stories